Asbest

In sommige woningen komt asbest voor. Dat hoeft geen probleem te zijn als het asbest hechtgebonden en onbeschadigd is. Hechtgebonden wil zeggen dat de asbestvezels vastzitten in het materiaal, bijvoorbeeld in cement. Zolang u niet hakt, breekt, zaagt, schuurt of boort in dat materiaal, kan het geen kwaad.

Veel gevraagd over Asbest

Is mijn woning gecontroleerd op asbest?

Algemeen

Onze woningen van vóór 1994 hebben we op basis van steekproef onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Het asbest dat directe gezondheidsrisico’s opleverde, hebben we verwijderd. Het overige asbesthoudende materiaal halen we zoveel mogelijk weg bij renovatie of onderhoud. Het kan zijn dat er ook in uw woning nog asbest zit.

Ik denk dat er asbest in mijn woning zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Zolang u niet hakt, breekt, zaagt, schuurt of boort in dat materiaal, kan het geen kwaad. Maakt u zich zorgen of het een risico is voor uw gezondheid? Of wilt u klussen op deze plek? Neem dan altijd contact met ons op. Bewerk of verwijder asbest nooit zelf. Zo voorkomt u dat asbestvezels vrijkomen en zich verspreiden.

Aan wie stel ik vragen over asbest in mijn woning?

Algemeen

Voor vragen over asbest kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Algemeen

Zolang u niet hakt, breekt, zaagt, schuurt of boort op plekken waar asbest zit, kan het geen kwaad. Woont u in een woning van vóór 1994 en gaat u klussen? Vraag ons altijd eerst advies. Ook als u twijfelt of er asbest zit. Bewerk of verwijder asbest nooit zelf! Dat geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten. Wilt u asbest laten verwijderen? Neem dan altijd eerst contact met ons op via het contactformulier.

Waar in mijn woning kan asbest zitten?

Algemeen

In woningen vóór 1994 kan asbest zitten. Vidomes heeft steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest in de woningen. Toch weten we niet altijd precies of en waar er asbest zit. Bijvoorbeeld als er in het verleden door bewoners zelf asbesthoudendvloerzeil is gelegd. Maakt u zich zorgen of het een risico is voor uw gezondheid? Of wilt u klussen op deze plek? Neem dan altijd contact met ons op via het contactformulier.

Op welke manieren kan asbest verwerkt zijn?

Algemeen

Asbest kan op 2 manieren zijn verwerkt in het materiaal: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hechtgebonden wil zeggen dat de asbestvezels vastzitten in het materiaal, bijvoorbeeld in cement. Bij niet-hechtgebonden asbest komen er makkelijker asbestvezels vrij. Dit komt bijvoorbeeld voor bij asbesthoudend vloerzeil.

Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning of andere plek in een gebouw?

Algemeen

Of we asbest verwijderen, hangt af van het soort asbest en of het beschadigd kan worden door normaal gebruik. Met andere woorden: vormt het een risico voor de gezondheid van onze huurders, werknemers en omwonenden?

Waar houden jullie rekening mee als asbest verwijderd wordt?

Algemeen

Asbest verwijderen we altijd op een veilige en zorgvuldige manier, volgens de wet- en regelgeving. We nemen hierbij geen enkel risico. Zo kan het zijn dat u tijdelijk uw woning moet verlaten bij het verwijderen van asbest.

Wat staat er in jullie asbestbeleid?

Algemeen

Wij doen er alles aan om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid als verhuurder en als werkgever. Onze doelstelling is het realiseren van asbestveilig bezit. Onze aanpak: grondige inventarisatie en risicobeheersing.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Algemeen

Niet-hechtgebonden asbest is een gevaarlijke vorm van asbest. Dit komt omdat de asbestvezels niet vastzitten in ander materiaal. Hierdoor komen de asbestvezels gemakkelijker vrij.

Wat is hechtgebonden asbest?

Algemeen

Hechtgebonden wil zeggen dat de asbestvezels vastzitten in het materiaal, bijvoorbeeld in cement.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag