Paneldiscussie ‘Stop de woningnood’ in Delft

Vorige week discussieerden huurders, daklozen, politici en deskundigen in Delft met elkaar over de oplopende wachttijden voor sociale huurwoningen. Verhalen over mensen die uit nood in een vakantiehuisje ‘wonen’ tot slapen op de bank bij vrienden kwamen voorbij. Het aanbod van betaalbare sociale huurwoningen in Delft is heel klein.

In het deskundigenpanel zaten Peter Boelhouwer (hoogleraar), Lieke van  Rossum (SP Delft), Karin Schrederhof (wethouder Wonen, Wmo en Sport)) en namens Vidomes zat Maarten Vos (manager strategie en innovatie) in het panel.

Oplopende wachttijden
Er was weinig discussie over het probleem van de oplopende wachttijden. Zelfs als je met de minst aantrekkelijke woningen genoegen neemt, dan wacht bijvoorbeeld een alleenstaande woningzoekende - in de regio Haaglanden - zo’n 40 maanden op een woning. Dit was 5 jaar geleden nog 13 maanden. Gezinnen wachten gemiddeld bijna 60 maanden op een woning. 

“Ik woon nu in een studentenkamer en heb geen uitzicht op een fatsoenlijke woning. Om mijn kinderen te zien moet ik bij mij ex op bezoek. Zo kan ik toch geen band met ze opbouwen?”, aldus één van de aanwezigen in de zaal.

De zaal drong er op aan om meer sociale huurwoningen te bouwen. Wethouder Karin Schrederhof gaf aan dat er 15% sociaal wordt gebouwd op de grotere nieuwbouwlocaties in Delft. Het huidige college is zuiniger op de sociale voorraad dan het vorige. Zo wilde het vorige college 3000 sociale huurwoningen minder, terwijl het huidige college dit aantal handhaaft. Het huidige college wil de ‘voorraad’ sociale huurwoningen niet verminderen, maar men vindt wel dat het percentage wat lager mag zijn vanwege het bijbouwen van koop- en middenhuurwoningen. 

Protest tegen sloop
Een groot deel van de discussie ging over de sloop van betaalbare woningen. Er is veel protest tegen het - volgens bewoners - onnodig slopen. En zeker als er daarna dure woningen voor terugkomen waar men dan niet voor in aanmerking komt.