Sterflats dit jaar gereed voor aansluiting op toekomstig warmtenet Delft

In Delft wordt hard gewerkt aan een warmtenet. Enkele werkzaamheden voor dit warmtenet zijn inmiddels zichtbaar voor de inwoners. In 2022 hebben we de Sterflat aan de Diepenbrockstraat al geschikt gemaakt voor toekomstige aansluiting op het warmtenet. Op dit moment bereiden we ook de twee andere Sterflats voor op de komst van het warmtenet.

252 woningen krijgen in één jaar een nieuw verwarmingssysteem

De woningen in de eerste Sterflat hebben in 2022 een nieuw verwarmingssysteem gekregen. Op dit moment maken we de twee andere Sterflats aan de Griegstraat en Buitenhofdreef klaar voor toekomstige aansluiting op het warmtenet. Door de opgedane ervaring met de eerste Sterflat kunnen we de andere 252 woningen nu in één jaar voorzien van een nieuw verwarmingssysteem.

De warmte voor de nieuwe systemen komt nu nog van een collectieve ketel in elke flat. Als het warmtenet in de wijken Voorhof en Buitenhof er over een paar jaar ligt, kunnen we de woningen van alle Sterflats op dat moment eenvoudig aansluiten op het net. We hoeven dan geen werkzaamheden meer uit te voeren in de woningen. Zo profiteren huurders direct van duurzame warmte.

Van éénpijps- naar tweepijpssysteem

In de twee Sterflats zit nu nog een zogenaamd éénpijpssysteem uit 1972. De warmte gaat via één buis door het hele pand. Geen enkele woning of radiator heeft een eigen aanvoer- en retourleiding. Omdat aansluiting op het warmtenet vraagt om een betere warmteverdeling per individuele woning, is het éénpijpssyteem niet geschikt. Daarom voorzien we alle woningen nu van een tweepijpssysteem. Elke woning krijgt via de nieuwe radiatoren een eigen aansluiting op de aanvoer- en retourleiding.

Behalve het warmtesysteem vervangen we ook de energieslurpende boiler. Hiervoor in de plaats komt een aansluiting op een energiezuinige collectieve installatie. Na plaatsing van het systeem heeft elke woning straks een eigen energiemeter. Zo kunnen huurders zien hoeveel warmte en warm water ze gebruiken.

Goed op stoom

Een laatste update: de medewerkers van Bonarius, specialisten in het aanleggen van cv-installaties, hebben de verwarmingssystemen in de eerste van de twee flats inmiddels bijna helemaal vervangen. De verwachting is dat alle woningen van de laatste flat eind dit jaar ook allemaal een nieuw verwarmingssystem hebben.