Zonnepanelen Noordhove

In Zoetermeer doen wij de bewoners in de wijk Noordhove een mooi aanbod voor zonnepanelen.

Met zonnepanelen op het dak wekt u zelf groene energie op: goed voor het milieu, uw portemonnee én de toekomst. Bewoners van eengezinswoningen in de wijk Noordhove in Zoetermeer, hebben een aantrekkelijk aanbod van ons ontvangen voor zonnepanelen. Het gaat om circa 350 woningen in de straten Garnierruimte, Lijnbaan, Griffinruimte, Kernbaan, Haussmannruimte, Ruimtebaan, Van Ravesteynplan, Skidmorelijn, Scharounlijn, Van Embdenruimte, Planbaan, Delouvrierruimte, Kramerplan en Quistplan.

Samen bijdragen aan duurzaamheid
Met zonnepanelen dragen we samen een steentje bij aan duurzaamheid. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een lagere energierekening. Dat vindt Vidomes belangrijk, we streven naar zo laag mogelijke woonlasten voor u als huurder. Daarom zijn zonnepanelen nu ook voor huurders betaalbaar. De hoge aanschafkosten nemen wij namelijk voor onze rekening. Met ons aanbod hoeft u als huurder zelf niets te investeren.

Ook geeft Vidomes bewoners de garantie dat de besparing op de energierekening door de zonnepanelen in de toekomst altijd hoger zal zijn dan de vergoeding die iemand voor de zonnepanelen betaalt. De uitgangspunten en voorwaarden voor deze garantieregeling staan in de aanvullende huurovereenkomst. Zie een voorbeeld van de huurovereenkomst onder het kopje 'Documenten'.

Uitvoerende installateur
Ecorus plaatst voor ons de zonnepanelen op de daken. Deze installateur biedt de bewoners ook de Eleena zonmeter aan. Via de Eleena-app of op de website is gemakkelijk te zien hoeveel stroom de zonnepanelen iedere dag opleveren. Ook verzorgt Ecorus na plaatsing de monitoring van een goede werking van de zonnepanelen.

Planning
De bewoners ontvangen in de week van 31 mei 2021 een persoonlijk aanbod. Afhankelijk van het dak van de woning kunnen er 4, 5 of 6 zonnepanelen geplaatst worden. Vanaf juni 2021 start Ecorus met het plaatsen van de zonnepanelen.

Meer zien over hoe de werkzaamheden gaan?
Bij een ander project in Zoetermeer (De Leyens) maakten we een video van de werkzaamheden.

Heeft u vragen over zonnepanelen?
Hieronder vindt u een aantal algemene veelgestelde vragen.

Bent u bewoner en heeft u vragen over het aanbod?

Neem dan gerust contact op met Ecorus, telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 085 - 0044 224 of per e-mail via vidomes@ecorus.com. Alle informatie en veelgestelde vragen over het aanbod kunt u vinden op de website: zonnigvidomes.nl.

Heeft u andere vragen?
Neem dan gerust contact met ons op via vidomes.nl/contact. Dit kan ook via Facebook, of WhatsApp op 06 132 759 72. Belt u liever? Neem dan contact met ons op via 088 - 845 66 00. 

Aanbod
Huur
Plaats
Zoetermeer
Soort
Duurzaamheidsmaatregelen
Status
In uitvoering
Ontwikkelaar
Vidomes
Aannemer
Ecorus
Realisatie
zomer 2021

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ik wil meepraten met Vidomes over duurzaamheid. Hoe meld ik me aan voor het klantenpanel?

Op dit moment heeft Vidomes 4 klantenpanels. Dit zijn de klantenpanels duurzaamheid, communicatie, dienstverlening en veiligheid. Aanmelden voor het klantenpanel kan via deze link. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging. Op een later moment ontvangt u een uitnodiging voor een overleg met het klantenpanel van uw keuze.

Wat betaalt de energieleverancier voor de terug geleverde stroom?

Alle energieleveranciers zijn verplicht om de opgewekte stroom via de zonnepanelen te verrekenen met het verbruikte stroomverbruik (dit noemen we salderen).

Wat is groene stroom?

Groene stroom (ook wel duurzame stroom genoemd) wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals windenergie, waterkracht of zonne-energie. Door groene stroom af te nemen bij een energieleverancier helpt u ons klimaat en is er minder CO2 uitstoot.
Energiemaatschappijen die groene stroom leveren zijn onder andere Greenchoice, Essent, Vattenfall.

Wat betaalt de energieleverancier voor de teruggeleverde stroom?

Alle energieleveranciers zijn verplicht om duurzame energie onbeperkt te salderen (ofwel: de geleverde energie te verrekenen met de afgenomen energie).

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden meestal op het dak gemonteerd. De zonnepanelen worden geplaatst op een aluminium montagesysteem. Vanaf de zonnepanelen loopt een stroomkabel naar een omvormer die vaak op zolder, bij de meterkast of bij de cv-ketel is bevestigd. Deze
omvormer zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om in stroom. De omvormer is alleen actief als de zonnepanelen energie opwekken. Op het display van de omvormer kunt u zien wat het energievermogen in Watt is en hoeveel energie er totaal wordt opgewekt in kilowattuur (kWh).

Werken de zonnepanelen onder alle (weers)omstandigheden?

Bij helder, zonnig weer in de zomer is de elektriciteitsopbrengst het hoogst. Maar een zonnepaneel werkt ook als het bewolkt is. De zonnepanelen werken namelijk op direct en indirect (diffuus) zonlicht. Ook als het vriest en de panelen niet besneeuwd zijn, doen de zonnepanelen keurig hun werk. Als er nauwelijks of geen licht op de panelen valt, produceren ze geen stroom. Als het donker is werken ze dus niet.

Maakt het uit wanneer ik stroom verbruik?

Op dit moment (2018) maakt het nog niet uit of u overdag of ‘s avonds uw elektrische apparaten aanzet. Wordt de vergoeding voor zonnestroom in de toekomst lager? Dan kunt u uw apparaten het beste gebruiken als de zon schijnt.

Hoe verrekenen energieleveranciers zonne-energie met u?

De energieleverancier streept de stroom die uw zonnepanelen opwekken, weg tegen de stroom die u zelf verbruikt. Tot maximaal uw eigen verbruik op jaarbasis. Dit heet salderen. Deze manier van verrekenen loopt tot 1 januari 2023. Daarna wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd.

Wat als ik meer verbruik dan ik opwek?

Bij een hoger verbruik neemt u, net als eerst, ‘gewone’ energie af via uw energiebedrijf.

Wat als ik minder verbruik dan ik opwek?

Bij een zeer laag verbruik kan het zijn dat u meer energie opwekt dan u verbruikt. Afhankelijk van de energiemeter kunt u voor dit overschot op jaarbasis een ‘terugleververgoeding’ krijgen.

Hoe zie ik dat de zonnepanelen werken?

  • Een moderne, slimme meter geeft aan hoeveel stroom u levert aan het elektriciteitsnet en hoeveel u verbruikt. Belangrijk: de hoeveelheid teruggeleverde stroom is lager dan de totale hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen opwekken. Een deel daarvan verbruikt u namelijk direct. Bijvoorbeeld doordat uw koelkast aanstaat.
  • Op een oude meter ziet u of uw zonnepanelen werken, wanneer de draaischijf langzamer loopt. Bij zonnig weer kan de draaischijf zelfs teruglopen.

Een slimme meter of een oude meter?

Heeft u een slimme meter?
Dan wordt de stroom die uw zonnepanelen produceren en de stroom die u van het elektriciteitsnet afneemt bijgehouden. Op jaarbasis verrekent uw energieleverancier dit 1 op 1 via uw energierekening. Dit heet ‘salderen’. In het bijzondere geval dat u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, krijgt u voor de extra geleverde stroom een aparte terugleververgoeding. De tarieven hiervoor verschillen per energieleverancier.

Heeft u een oude meter met draaischijf zonder teruglooprem?
Bij deze meters draait de teller terug als er geen teruglooprem op zit. Ook met deze meter wordt de zonnestroom 1 op 1 verrekend met uw verbruik. Als u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, heeft u een negatieve meterstand. Sommige energieleveranciers geven aan dat zij dit niet goed kunnen verwerken.

Wat is het advies?
Op internet verschillen de meningen of het beter is om een oude meter te vervangen voor een slimme meter of niet. Het argument vóór een geschikte oude meter met draaischijf (zonder teruglooprem) is dat die automatisch 'saldeert'. Verandert de huidige regeling voor het salderen in de toekomst, dan hebben consumenten met dit soort meters daar geen nadeel van. 

Aan de andere kant is een belangrijk argument om een oude meter wél te vervangen door een slimme meter, omdat een oude meter niet altijd goed terugdraait. Deze is namelijk niet geijkt voor terugdraaien en kan een teruglooprem hebben.

Daarnaast wordt vergroening van de energievoorziening beter mogelijk met een slimme meter. Netbeheerders krijgen dankzij slimme meters meer inzicht in hoeveel energie op welk moment nodig is in Nederland. Die informatie is noodzakelijk om energievraag en -aanbod beter te kunnen afstemmen. Als de vraag naar energie beter te sturen is, zijn wind- en zonne-energie optimaal te gebruiken. En zal duurzame energie in de nabije toekomst beter kunnen worden benut.

Kan de bliksem inslaan in zonnepanelen?

Zonnepanelen trekken geen bliksem aan. Net als bij andere huishoudelijke apparaten is het mogelijk dat een omvormer defect raakt door blikseminslag.

Wat gebeurt er met de opgewekte elektriciteit als ik niet thuis ben en het zonnig is?

Op het moment dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u zelf op dat moment gebruikt, dan wordt die energie automatisch teruggeleverd aan het openbaar elektriciteitsnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt eens per jaar op uw energienota verrekend met de door u verbruikte stroom. Dit heet salderen.

Maakt de omvormer geluid?

De omvormer maakt nauwelijks geluid (minder dan 25 decibel), slechts een klein tikje bij het aan- en afslaan. ’s Nachts is de omvormer niet actief, omdat de omvormer alleen werkt als de zonnepanelen stroom opwekken.

Voor welke energieleverancier moet ik kiezen? Krijg ik bij de een meer geld terug?

Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit. U hoeft niet te veranderen van energieleverancier als u zonnepanelen neemt en u bent ook vrij om over te stappen. Zolang u meer verbruikt dan u opwekt, is het nog steeds verstandig om de energieleverancier te kiezen met het laagste tarief. U krijgt van uw leverancier voor de teruggeleverde stroom hetzelfde bedrag terug als de verbruikte stroom.

Moet ik mijn voorschotbedrag aanpassen?

Om direct voordeel te hebben van de besparing op uw energierekening kunt u ervoor kiezen om het voorschot te verlagen. Dit kunt u doen met de te verwachte besparing of in ieder geval met de bijdrage die u betaalt via de servicekosten.