Zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op uw dak of wilt u meer weten over zonnepanelen? Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over de werking van zonnepanelen.

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?

Ja. De zonnepanelen op uw dak vangen daglicht op en zetten dit om in stroom. Met bewolkt weer is de opbrengst wel minder dan wanneer de zon fel schijnt.

zonnepanelen-zon-in-huis

Maakt het uit wanneer ik stroom verbruik?

Op dit moment (2018) maakt het nog niet uit of u overdag of ‘s avonds uw elektrische apparaten aanzet. Wordt de vergoeding voor zonnestroom in de toekomst lager? Dan kunt u uw apparaten het beste gebruiken als de zon schijnt.

Hoe verrekenen energieleveranciers zonne-energie met u?

De energieleverancier streept de stroom die uw zonnepanelen opwekken, weg tegen de stroom die u zelf verbruikt. Tot maximaal uw eigen verbruik op jaarbasis. Dit heet salderen. Deze manier van verrekenen loopt tot 2020. Wat daarna gebeurt, is onzeker. Dat is een besluit van de overheid.

Wat als ik meer verbruik dan ik opwek?

Bij een hoger verbruik neemt u, net als eerst, ‘gewone’ energie af via uw energiebedrijf.

Wat als ik minder verbruik dan ik opwek?

Bij een zeer laag verbruik kan het zijn dat u meer energie opwekt dan u verbruikt. Afhankelijk van de energiemeter kunt u voor dit overschot op jaarbasis een ‘terugleververgoeding’ krijgen.

Hoe zie ik dat de zonnepanelen werken?

  • Een moderne, slimme meter geeft aan hoeveel stroom u levert aan het elektriciteitsnet en hoeveel u verbruikt. Belangrijk: de hoeveelheid teruggeleverde stroom is lager dan de totale hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen opwekken. Een deel daarvan verbruikt u namelijk direct. Bijvoorbeeld doordat uw koelkast aanstaat.
  • Op een oude meter ziet u of uw zonnepanelen werken, wanneer de draaischijf langzamer loopt. Bij zonnig weer kan de draaischijf zelfs teruglopen.

Een slimme meter of een oude meter?

Heeft u een slimme meter?
Dan worden de stroom die uw zonnepanelen produceren en de stroom die u van het elektriciteitsnet afneemt bijgehouden. Op jaarbasis verrekent uw energieleverancier dit 1 op 1 via uw energierekening. Dit heet ‘salderen’. Als u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, krijgt u bovendien een terugleververgoeding. De tarieven verschillen per energieleverancier.

Heeft u een oude meter met draaischijf zonder teruglooprem?
Bij deze meters draait de teller terug. Ook met deze meter wordt de zonnestroom 1 op 1 verrekend met uw verbruik. Als u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, heeft u een negatieve meterstand. Sommige energieleveranciers kunnen dit niet goed verwerken. Daarom geldt dat u hier soms geen vergoeding voor krijgt. 

U kunt bij uw energieleverancier navragen of u een vergoeding krijgt voor de teruggeleverde stroom.

Wat is het advies?
Op internet verschillen de meningen of het beter is om een oude meter te vervangen voor een slimme meter of niet. Het argument vóór een geschikte oude meter met draaischijf en teruglooprem is dat die automatisch 'saldeert'. Mocht de huidige regeling voor het salderen in de toekomst veranderen, dan hebben consumenten met dit soort meters daar geen nadeel van. 

Aan de andere kant is een belangrijk argument om een oude meter wél te vervangen door een slimme meter omdat een oude meter niet altijd goed terugdraait (niet geijkt voor terugdraaien en kan een teruglooprem hebben).

Daarnaast wordt vergroening van de energievoorziening beter mogelijk met een slimme meter. Netbeheerders krijgen dankzij slimme meters meer inzicht in hoeveel energie op welk moment nodig is in Nederland. Die informatie is noodzakelijk om energievraag en -aanbod beter te kunnen afstemmen. Als de vraag naar energie beter te sturen is, zijn wind- en zonne-energie optimaal te gebruiken. En zal duurzame energie in de nabije toekomst beter kunnen worden benut. Daarnaast is het argument om de oude meter wel te vervangen als deze geen teruglooprem heeft, dat

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag