Iemand komt inwonen

Komt er iemand bij u inwonen? Dan hoeft u hiervoor geen toestemming bij ons aan te vragen. De inwoner moet zichzelf wel inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op! Een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft die rechten en plichten niet.

Wilt u vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in uw woning?

In de veelgestelde vragen hieronder vindt u meer informatie.

Veel gevraagd over Iemand komt inwonen

Hoe kan een medebewoner medehuurder worden?

Algemeen

Een medebewoner kan alleen medehuurder worden als:

  • u langer dan twee jaar bij uw partner in huis woont,
  • u met hem of haar een duurzame relatie heeft,
  • u de volledige huur kunt betalen.

Maak voor aanmelding gebruik van het formulier 'verzoek medehuurderschap'.

Bent u bij het tekenen van de huurovereenkomst getrouwd of geregistreerd partner? Geef dit dan aan ons door via het formulier 'verzoek registratie medehuurderschap voor gehuwden en geregistreerd partners'.

Wat is een medebewoner?

Algemeen

Een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft deze rechten en plichten niet.

Moet ik het Vidomes melden als er iemand (tijdelijk) bij mij komt inwonen?

Algemeen

Nee, dit is niet nodig. De inwoner moet zichzelf inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Goed om te weten: een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft die rechten en plichten niet.

Let op: de persoon die (tijdelijk) gaat inwonen bij een huurder van Vidomes moet wel passen binnen het woongebouw. Zo mogen er in een woongebouw voor senioren geen personen jonger dan 55 jaar wonen.

Mag ik vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in mijn woning?

Algemeen

Mensen laten logeren mag, daar hoeft u geen toestemming aan ons voor te vragen. Houd wel rekening met het volgende:

  • De huur van de woning is niet opgezegd.  
  • U heeft geen huurschuld en veroorzaakt geen overlast (ook niet in het verleden). 
  • Uw woning valt niet in een herhuisvestingsproject (sloop).  
  • De woning mag niet worden onderverhuurd (de hoofdhuurder houdt zijn/haar hoofdverblijf in de woning).  
  • Er mogen niet te veel mensen wonen. Zo moet het maximaal aantal personen dat ingeschreven mag staan in een woning overeenkomen met het aantal kamers dat de woning heeft (minimaal 12 m2 per persoon). Het is namelijk belangrijk dat iedereen voldoende privacy heeft. Vang daarom alleen mensen op als u ze ook een eigen kamer kunt bieden.  
  • Niet elke woning is groot genoeg om er voor langere tijd met veel mensen in te wonen. Hierdoor kunnen er veiligheids- en gezondheidsproblemen ontstaan. Alleen als er lege kamers beschikbaar zijn waarbij de deur dicht kan, kunt u opvang overwegen.
  • De Oekraïners zijn geregistreerd bij de gemeente. 
  • Voor Oekraïense vluchtelingen gelden ook onze leefregels en de regels die in de algemene huurvoorwaarden staan. U bent als hoofdbewoner verantwoordelijk voor het naleven van de afspraken, ook voor uw huisgenoten.  

Goed om te weten: Een inwoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een inwoner heeft die rechten en plichten niet. Als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt, dan kan de inwonende persoon de huurovereenkomst niet overnemen en moet hij of zij de woning verlaten. 

Ik wil vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Waar moet ik rekening mee houden?

Algemeen

Een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden als u Oekraïense vluchtelingen opvangt in uw woning:

  • Als u mensen opvangt, betekent dit vaak extra kosten. U biedt een plek om te slapen, maar zorgt ook voor eten, drinken en kleding. Er wordt op dit moment gewerkt aan een landelijke regeling voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen zij voor de woonruimte of voor maaltijden betalen.
  • Het opvangen van Oekraïense vluchtelingen kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslagen (bijvoorbeeld huurtoeslag) en voor uw uitkering. Voor vragen hierover kunt u terecht bij uw gemeente.
  • De opvang die nodig is voor Oekraïense vluchtelingen kan langer duren dan u denkt. Overleg met stichting VluchtelingenWerk wat nodig is en verleng de opvangperiode als u wilt met maximaal 3 maanden.  
  • Het opvangen van Oekraïense vluchtelingen heeft door bijvoorbeeld de taalbarrière en/of een trauma ook invloed op uw persoonlijke levenssfeer en die van de vluchtelingen.

Er zijn ook andere manieren om vluchtelingen te helpen:

  • Op verschillende plekken in Nederland kunt u spullen brengen, zoals voedsel en kleding.
  • Meld u bijvoorbeeld aan als vrijwilliger bij een hulporganisatie. 

Ik vang vluchtelingen uit Oekraïne op in mijn woning, maar het gaat niet langer. Wat kan ik doen?

Algemeen

Soms kunnen er situaties ontstaan, waardoor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen niet langer gaat. Neem in dat geval contact op met stichting VluchtelingenWerk.

Ik woon bij iemand in. Kan ik (mede)huurder worden als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt?

Algemeen

Nee, u heeft als inwonende dan geen recht om in de woning te blijven.

Ik wil een kamer in mijn woning verhuren. Kan dit?

Algemeen

In sommige gevallen is dit mogelijk. Vanaf 1 juli 2022 kunnen huurders via de stichting Kamers met Aandacht een kamer verhuren aan jongeren tussen 18 en 23 jaar. Heeft u ruimte over in uw woning en helpt u graag een jongere die een steuntje in de rug kan gebruiken? Dan is Kamers met Aandacht misschien iets voor u!

Over Kamers met Aandacht
Door een ‘kamer met aandacht’ beschikbaar te stellen, helpt u een jongere aan een plek om te wonen. Het gaat hierbij alleen om jongeren die niet meer thuis wonen en hulp krijgen van een (jeugd)hulporganisatie. Als verhuurder van de kamer bepaalt u zelf hoeveel ‘aandacht’ u geeft aan de jongere. Dit spreekt u af met de coördinator van Kamers met Aandacht. Denk aan samen eten, sporten of de administratie doen. De jongere helpt u met bijvoorbeeld klusjes in huis of boodschappen doen.

Wilt u een kamer verhuren?
Meldt u zich dan aan via www.kamersmetaandacht.nl. Wilt u meer informatie? Neem dan vanaf juli contact met ons op via vidomes.nl/contact.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag