Vocht en schimmel

U staat er vast niet altijd bij stil, maar een mens produceert heel wat vocht per dag. Een gemiddeld gezin van 4 personen is goed voor zo’n 10 tot 14 liter! Als dit vocht niet goed afgevoerd wordt, kan er schimmel ontstaan in de woning. Vocht en schimmel komt vaker voor in oudere woningen en bij niet goed ventileren. Het kan ook zijn dat er een lekkage is.

Op gezondwonen.nl vindt u filmpjes en tips voor een gezond huis. Wilt u uw kennis testen? Doe de gezond-wonen-check!

Veel gevraagd over Vocht en schimmel

Wat is de ideale temperatuur in mijn woning?

Algemeen

  • Woonkamer: temperatuur 18 - 19ᵒC
  • Slaapkamer: temperatuur 15 - 16ᵒC
  • Keuken: temperatuur 18 - 19ᵒC
  • Badkamer: temperatuur 18 - 20ᵒC

Is ventileren energieverspilling?

Algemeen

Nee, ventileren is geen energieverspilling. Als u niet ventileert, blijft de lucht in huis vochtig. En vochtige lucht is lastiger te verwarmen dan droge lucht. Dus als u goed ventileert, hoeft u minder te stoken.

Wat doe ik als ik in mijn woning last heb van schimmel en vocht door een lekkage?

Algemeen

U dient en plant eenvoudig een reparatie in door in te loggen in Mijn Vidomes en vervolgens het formulier Reparatieverzoek indienen in te vullen. Heeft u een spoedreparatie? Bel ons dan op 088 845 66 00.

Hoe voorkom ik schimmel- of vochtplekken in huis?

Algemeen

Schimmel- en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Ventileren doet u 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een aantal tips:

  • Zet uw (klep)raampjes op een kier of zet de ventilatieroosters open.
  • Heeft u mechanische ventilatie? Laat deze dan continu aan staan.
  • Ventileer extra na het douchen en koken en als u de was in huis droogt.
  • Droog na het douchen de muren en vloer van de badkamer.
  • Beperk het aantal kamerplanten.
  • Naast ventileren ook luchten. Ventileren en luchten is niet hetzelfde. Luchten doet u door een paar minuutjes alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Ik heb vocht of schimmel in de woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Vocht en schimmel in de woning ontstaan meestal als ruimtes niet goed geventileerd of juist verwarmd worden. Heeft u last van schimmelplekken? Wij adviseren u dit dan zo snel mogelijk te verwijderen met schimmelwerende producten. Dit kan met soda, bleekmiddel of een speciaal reinigingsproduct. Lees voor het gebruik van het product altijd goed de omschrijving.

Als u de schimmelplekken heeft gereinigd, dan kunt u daarna eventueel schimmelwerende verf aanbrengen. De producten en de verf koopt u in de bouwmarkt. Heeft u meerdere keren geprobeerd de schimmel zelf te verwijderen, maar blijft het terugkomen? Meld dit ons via het contactformulier. Dan beoordelen wij uw melding.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag