Onderhoud van uw eigen tuin en balkon

Veel van onze woningen hebben een tuin of balkon. Beide kunt u mooi maken en opvrolijken met planten en bloemen. Zo geniet u er nog meer van, zeker als de zon schijnt. Maar een tuin en balkon hebben ook onderhoud en verzorging nodig.

Een opgeruimde en verzorgde tuin of balkon is prettig voor u en uw buren. Een mooie tuin of balkon verhoogt de uitstraling van uw straat en vergroot de leefbaarheid van uw wijk of buurt. We letten er daarom op dat tuinen en balkons niet gebruikt worden als opslagplaats voor spullen. Samen houden we het netjes! Ziet uw een rommelige tuin of balkon? Geef het aan ons door via vidomes.nl/contact.

Maak uw tuin of balkon klimaatbestendig en duurzaam
Ons klimaat verandert en het weer wordt extremer. Onze zomers kennen steeds vaker lange droge periodes, onze winters worden warmer en steeds vaker hebben we hoosbuien. Het is daarom verstandig uw tuin of balkon aan te passen aan het veranderende klimaat. Een klimaatbestendige tuin of balkon heeft veel planten en bloemen. Zo’n groene tuin of balkon blijft op warme dagen koeler en zorgt voor minder wateroverlast bij hoosbuien. Een ander voordeel is dat een groene en bloeiende tuin of balkon goed is voor de natuur. Het trekt namelijk vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan en dit zorgt weer voor meer levendigheid. In onze video’s geven we een aantal tips hoe u uw tuin of balkon klimaatbestendig en duurzaam maakt.

Veel gevraagd over Onderhoud van uw eigen tuin en balkon

Wie is eigenaar van de boom in mijn tuin?

Algemeen

Voor bewoners is het vaak lastig en soms ook gevaarlijk om een boom te onderhouden. Daarom zorgt Vidomes voor het boomonderhoud. 1x per 3 jaar controleren we de bomen en ondernemen zo nodig actie. U bent verplicht mee te werken aan de controle en eventuele werkzaamheden. Vidomes betaalt de kosten.

De takken van de buren hangen in mijn tuin. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als de takken van een boom of struik van de buren in uw tuin hangen, vraag uw buren dan om deze af te zagen. Geef uw buren hiervoor een redelijke termijn van 4 weken. Doen zij het niet, dan mag u de overhangende takken zelf weghalen als u daarbij de grond van uw buren niet betreedt. Doorgeschoten wortels mag u uit uw tuin verwijderen zonder de buren vooraf te informeren.

Let op: beperk u alleen tot het verwijderen van de overhangende takken. U mag geen schade veroorzaken aan de eigendommen van anderen.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Algemeen

Vindt u dat uw buren de tuin niet goed onderhouden? Spreekt u hier dan eerst zelf uw buren op aan. Doen uw buren hier niets mee? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Mag ik bomen planten?

Algemeen

Ja, dit mag. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • De bomen moeten minstens 2 meter van de gevel of erfgrens staan.
 • De bomen mogen geen overlast veroorzaken, zoals bijvoorbeeld te veel schaduw geven, schade aanbrengen aan woning of andere bomen of struiken verdrukken.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Dan spreken wij u daarop aan. Wij bespreken samen wat voor u een haalbare termijn is om uw tuin in orde te maken.

Mag ik klimop of andere beplanting tegen mijn woning laten groeien?

Algemeen

Begroeide gevels in bewonerstuinen zijn toegestaan tot 2,5 meter. U kunt het dan nog zelf onderhouden. 

Uitzonderingen!
Klimop bij woningen van voor 1920 en wilde wingerd zijn niet toegestaan. Deze planten maken de voegen kapot.

Wat behoort tot het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Zorg ervoor dat uw tuin er verzorgd uitziet. Denkt u bij het verzorgen en onderhouden aan:

 • het onkruid in de tuin en tussen tegels regelmatig verwijderen
 • gebroken tegels vervangen
 • heggen, struiken en bomen regelmatig snoeien
 • het gras maaien
 • erfafscheidingen, zoals de schutting en de heg netjes houden
 • zo nodig de tuin glad maken en tuinaarde aanbrengen
 • het verwijderen van zwerfvuil
 • is uw tuin nog niet aangelegd, bijv. bij een nieuwe woning/tuin, dan bent u verantwoordelijk voor het onderhoud (en aanleg) van de tuin. Vidomes zorgt voor de aanleg van de opritten en toegangspaden en het plaatsen van een eenvoudige erfafscheiding.
 • pas op met woekerende plantensoorten in uw tuin, zoals bamboe

 • in onze brochure Besluit kleine herstellingen leest u onder punt L meer over het onderhouden van uw tuin

Hoe hoog mag mijn schutting of heg zijn?

Algemeen

Een erfafscheiding (schutting of heg) mag aan de voorkant van uw woning niet hoger zijn dan 1.10 meter. Aan de achterkant van uw woning mag deze niet hoger zijn dan 1.80 meter. Een (groene) erfafscheiding is eigendom van beide huurders!

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag