Vertalen / Translate

Overlast

We vinden het belangrijk dat u prettig woont en zo min mogelijk last heeft van uw buren. Heeft u overlast van uw buren? Bijvoorbeeld door lawaai, huisdieren, drugs of vervuiling? Praat er dan over met elkaar. Misschien weten uw buren zelf niet dat ze overlast veroorzaken. Vaak zijn ze bereid om iets aan te doen. En misschien heeft u zelf al een oplossing. Het resultaat is dat u beiden uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk.

Veel gevraagd over Overlast

Wat moet ik doen bij ernstige of directe overlast (bijvoorbeeld agressie)?

Bel bij spoed 112! Neem in andere gevallen direct contact op met de politie via 0900 - 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 – 70 00.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

We helpen u graag om dit op te lossen. De oplossing hangt af van het broedseizoen en de vogelsoort. Als vogels broeden mogen wij geen verstorende werkzaamheden aan de woning doen, behalve als de volksgezondheid in gevaar komt. Denk bijvoorbeeld aan een nest in een rookgasafvoer. Neem contact met ons op via het algemeen contactformulier.

Ik heb overlast van mijn buren / buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Spreek de persoon van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Misschien weten uw buren niet dat ze overlast veroorzaken. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel op!

Komt u er samen niet uit?
Neem dan contact met ons op via het formulier 'Overlast'. Anonieme of mondelinge meldingen kunnen we helaas niet behandelen. Ook Buurtbemiddeling kan een rol spelen om tot een oplossing te komen. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over Buurtbemiddeling.

Wat kan ik bij overlast verwachten van Vidomes?

Wij ondernemen alléén actie als u zelf heeft geprobeerd de overlast op te lossen. Denk aan een rustig gesprek met uw buren of buurtbemiddeling. Blijft de overlast aanhouden? Dan kunt dit bij ons melden.

1. Meld uw klacht online via het formulier 'Overlast'. Anonieme of mondelinge meldingen kunnen we helaas niet behandelen.

2. Vidomes bekijkt uw klacht en bepaalt wat er moet gebeuren. Soms is een telefoontje, brief of huisbezoek voldoende. Het kan ook zijn dat we Buurtbemiddeling inschakelen. Een enkele keer vragen we hulp aan de wijkagent of een maatschappelijk werker.

3. In het uiterste geval kunnen we een juridische procedure starten om de overlast te (laten) stoppen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over Buurtbemiddeling.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

U ontvangt van ons binnen 2 werkdagen een bevestiging. Als we meer willen weten, bellen wij u. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij contact op met de melder over de uitkomst van ons onderzoek.

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Belt u de politie via 0900 - 88 44 als u dit vermoeden heeft. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen. Of wij de situatie moeten oplossen is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet u als woningeigenaar zelf opstarten.

Ik heb overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Neem contact met ons op. Wij bezoeken de woning en beoordelen wat we aan de overlast kunnen doen.

Hoe houd ik rekening met mijn buren / voorkom ik overlast?

U mag geen overlast veroorzaken aan buren en omwonenden. Ook uw huisgenoten, kinderen, huisdieren of bezoek mogen geen overlast veroorzaken. Voorbeelden van overlast:

  • het draaien van harde muziek
  • het bonken op muren
  • stampen op vloeren of trappen
  • het slaan met deuren
  • hard schreeuwen of schelden
  • geblaf van honden

's Avonds of 's nachts hebben mensen eerder last van geluid dan overdag. Bijvoorbeeld omdat de kinderen slapen. Zorg er daarom voor dat het rustig is tussen 22.00 uur en 8.00 uur.

Wanneer staat muziek te hard?
Als uw buren uw muziek kunnen horen terwijl ze hun ramen dicht hebben.

Wilt u harde vloerbedekking in uw woning?
Zorg dan voor een geluiddempende ondervloer met een demping van minimaal 10 decibel. Vraag hiernaar als u een vloer koopt of overneemt van de vorige eigenaar. Tegels op de vloer zijn nooit toegestaan.

Geeft u een feestje?
Vertel het vooraf aan uw buren. Dan voorkomt u een hoop ergenis. Spreek samen een eindtijd af.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag