Woonfraude

Onderverhuur, prostitutie, wapenhandel en drugslabs: het zijn voorbeelden van woonfraude. Vidomes heeft een speciaal team dat zich volledig richt op het opsporen en bestrijden van woonfraude. Ons doel is helder: het vrijspelen van betaalbare woningen voor mensen die deze het meest nodig hebben. Want is er bijvoorbeeld sprake van onderverhuur? Dan komt een woning niet vrij voor mensen die netjes op hun beurt wachten. Wat is woonfraude? Waarom pakken we het aan? En hoe doen we dat? Op deze pagina leest u meer.  

Veel gevraagd over Woonfraude

Wat is woonfraude?

Algemeen

Er is sprake van woonfraude als: 

  • Als de huurder niet in de woning woont. 
    De huurder woont er niet, maar houdt de woning wel aan. 

  • Als de huurder iemand anders in de woning laat wonen. 
    De huurder woont zelf niet in de woning, maar laat iemand anders in de woning wonen. Soms tegen betaling. 

  • Als de huurder de woning gebruikt voor zaken waarvoor de ruimte niet bedoeld is. 
    De huurder mag een woning nooit gebruiken als hennepplantage, drugslab of bijvoorbeeld voor prostitutie. 

Waarom pakt Vidomes woonfraude aan?

Algemeen

Wie een sociale huurwoning wil, moet zich hiervoor inschrijven. Bij de verdeling van woningen houden woningcorporaties zich aan de regels van het woonruimteverdeelsysteem. Zo gaat de verdeling zo eerlijk mogelijk. Als een huurder een woning illegaal onderverhuurt aan iemand anders, dan komt de woning niet vrij voor mensen die netjes op hun beurt wachten. Zij moeten dan nog langer wachten. Wij willen niet dat iemand anders door onderverhuur kan ‘voordringen’ in de wachtrij. 
 
Bovendien draagt onderverhuur vaak niet bij aan de leefbaarheid in trappenhuizen, buurten en wijken. Sommige illegale bewoners zorgen voor overlast, andere zijn stil of bemoeien zich niet met de andere bewoners. En wanneer het gaat om bijvoorbeeld hennepteelt of andere illegale praktijken, dan is er ook in veel gevallen sprake van overlast voor omwonenden, zoals stank of wateroverlast. Soms dreigt er gevaar: door kortsluiting en oververhitting kan er brand ontstaan. 

Hoe pakt Vidomes woonfraude aan?

Algemeen

De consulenten woonfraude kunnen op allerlei manieren een melding van woonfraude binnenkrijgen. Buren en collega’s kunnen verdachte situaties doorgeven, maar de consulenten hebben ook een goed contact met politie en gemeente. 
 
Na een melding starten ze eerst achter hun bureau met onderzoek. Ze hebben toegang tot meerdere informatiesystemen en -kanalen. Daarna gaan ze op huisbezoek. Dat doen ze onverwacht en ook buiten kantoortijden. Ze kijken of de huurder aanwezig is en controleren of misschien andere mensen in de woning wonen. 

Bij twijfel vragen ze de bewoner of ze binnen mogen komen. Ze laten dan altijd hun Vidomes-pas zien. Eenmaal binnen kijken ze of alles klopt. Is er sprake van leegstand, onderverhuur of illegale zaken? Dan gaan ze in gesprek met de huurder en nemen zo nodig juridische stappen. 

Ik vermoed woonfraude in mijn woongebouw of buurt? Wat moet ik doen?

Algemeen

Meld dit via het formulier Woonfraude melden of bel ons op 088 845 66 00. 

Hoe herken ik een hennepkwekerij of drugslab?

Algemeen

Hieronder een aantal voorbeelden waaraan u een hennepkwekerij of drugslab kunt herkennen: 

  • Stank of vreemde geur: u heeft last van stank of ruikt een sterke, vreemde, zoete chemische of anijsachtige geur bij een woning of garage. 
  • Continu zoemend of brommend geluid: u hoort een continu zoemend of brommend geluid uit een afgesloten ruimte komen of door de muur heen. 
  • Extra afvoerpijpen in het dak: u ziet meer schoorstenen dan logisch is op een dak. 
  • Tocht of sterke luchtstroom: u merkt een sterke aan- en afvoer van lucht in een gang of bij een toegangsdeur. 
  • Warme muren, vloeren of plafonds: u voelt aan een muur, vloer of plafond dat deze ongewoon warm is.
  • Waterdamp of waterdruppels: u ziet waterdamp op de ramen of muren.
  • Uitval elektra: er zijn vaak stroomstoring of uitval van elektra in uw gebouw. 
  • Afgesloten ramen: u ziet dichtgeplakte ramen met folie, of rolluiken die altijd dicht zijn. 
  • Bouw- en verhuiswerkzaamheden in de nacht: u ziet dat er ‘s nachts mensen aan het verbouwen of verhuizen zijn. 
  • Verbouwingen in leegstaande gebouwen: u ziet dat in onbewoonde gebouwen mensen aan het verbouwen zijn. 
  • Vaten of jerrycans: er liggen blauwe vaten of jerrycans bij een gebouw of auto. 
  • Auto’s dicht bij gebouw: auto’s of bestelbussen staan vaak heel dicht tegen een gebouw geparkeerd.

Denkt u dat er sprake is van woonfraude? Meld dit via het formulier Woonfraude melden of bel ons op 088 845 66 00. 

Word ik op de hoogte gehouden van mijn melding over woonfraude?

Algemeen

Vanwege de privacywetgeving (AVG) mogen we u geen inhoudelijke terugkoppeling geven. Zodra wij de melding hebben ontvangen, voeren we een onderzoek uit. Houdt u er rekening mee dat een onderzoek veel tijd kost en het dus even kan duren voordat er iets gebeurt met uw melding.

Kan ik anoniem melding doen van woonfraude?

Algemeen

Ja, dat kan via het formulier Woonfraude melden. U kunt hierin aangeven dat u anoniem wilt blijven. 
 
Als u ervoor kiest de woonfraude anoniem te melden, houd er dan wel rekening mee dat wij meer tijd nodig hebben voor ons onderzoek. Soms vragen wij omwonenden om extra informatie tijdens het buurtonderzoek. Het kan zijn dat wij dan ook bij u aan de deur komen, zonder dat Vidomes weet dat u de melder bent. Goed om te weten: de kans dat wij woonfraude kunnen aanpakken is groter als wij u kunnen benaderen voor extra informatie. 

Ik twijfel of er sprake is van overlast of woonfraude. Wat moet ik melden?

Algemeen

Sommige vormen van overlast kunnen veroorzaakt worden door woonfraude. Op deze pagina leest u meer over hoe u mogelijke woonfraude herkent. Vermoedt u inderdaad dat er sprake is van woonfraude? Meld dit dan via het formulier Woonfraude melden. Is het geen woonfraude en wilt u alsnog een overlastmelding doen? Meld dit dan via het formulier Overlast melden

Wat is illegale onderhuur?

Algemeen

Er is sprake van illegale onderhuur als u uw eigen woning of een deel van uw woning zonder toestemming van Vidomes aan anderen verhuurt of in gebruik geeft.

Ik vermoed dat er ergens sprake is van illegale onderhuur. Wat moet ik doen?

Algemeen

Als u een vermoeden heeft van illegale onderhuur of woonfraude bij u in de buurt, dan kunt u dit bij ons melden. Vul hiervoor het formulier Woonfraude melden in. 

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag