Vertalen / Translate

Onderverhuur

Het doorverhuren van de woning aan anderen noemen we onderverhuur. Dit is niet toegestaan en kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst. Wel kan er een verzoek tot tijdelijke onderverhuur bij ons aangevraagd worden. Hiervoor kunt u mogelijk toestemming krijgen voor maximaal één jaar.

Onderverhuur

Wanneer mag ik mijn woning tijdelijk onderverhuren?

Dat mag als u een aantoonbare reden heeft. Denk aan studie, werk of familieomstandigheden. De onderverhuur mag maximaal één jaar duren. Ook mag er geen sprake zijn van huurschuld of overlast. De onderhuurder kan geen aanspraak maken op het hoofdhuurderschap. U blijft aansprakelijk voor de huurbetaling en verantwoordelijk voor de woning.

Wie zoekt een onderhuurder voor mijn woning?

Dat doet u zelf. U blijft verantwoordelijk voor de woning en de huurbetaling. Kies dus zorgvuldig uw onderhuurder.

Is de onderhuurder tijdelijk huurder van de woning?

Nee, de onderhuurder wordt geen huurder van de woning. Wij passen de huurovereenkomst niet aan, u blijft huurder. U blijft ook verantwoordelijk voor alle plichten uit de huurovereenkomst. Dit betekent dat u zelf de huur aan ons overmaakt. Met de onderhuurder maakt u samen afspraken over bijvoorbeeld de betalingen. U mag geen winstoogmerk hebben, de huur moet redelijk zijn en zeker niet hoger dan u aan ons betaalt. Ook de kosten voor de nutsvoorzieningen moeten redelijk zijn.

Moet ik me inschrijven op het adres waar ik tijdelijk onderhuur?

Ja, u moet zich inschrijven op dat adres bij de gemeente. De belastingdienst moet door de hoofdhuurder geïnformeerd worden. De inwoning kan van invloed zijn op de huurtoeslag, kijk dit na op de website van de .

Kan een tijdelijke onderhuurder huurtoeslag ontvangen?

Nee, de tijdelijke onderhuurder kan geen huurtoeslag krijgen. De tijdelijk onderhuurder moet zich inschrijven op het adres. Ook moet u dit melden bij de Belastingdienst. Tijdelijke onderhuur kan invloed hebben op de huurtoeslag van de hoofdhuurder.

Wat gebeurt er als er problemen zijn met de onderhuurder?

Dan doen wij niets. Wij bemiddelen niet. Het is uw verantwoordelijkheid deze problemen zelf op te lossen. Als de onderhuurder overlast veroorzaakt, spreken wij u daar op aan. U kunt de onderhuurder erop aanspreken of de onderhuur beëindigen.

Kan ik iemand tijdelijk in mijn woning laten wonen?

Bent u voor langere tijd weg? Bijvoorbeeld vanwege een studie of baan in het buitenland? Dan kan iemand anders in deze periode in uw huis wonen. Dit noemen we tijdelijke onderverhuur. U heeft hiervoor wel onze schriftelijke toestemming nodig. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag