Vertalen / Translate

Vervanging ketel, geiser of gaskachel

Vidomes vindt het belangrijk om kwalitatief goede woningen aan te bieden die technisch in orde zijn. En veilig zijn. Daarom vervangen we alle open verbrandingstoestellen in onze woningen.

Vervanging ketel, geiser of gaskachel

Wat is een open verbrandingstoestel?

Dit is een ketel, geiser of gaskachel die de lucht voor het verbranden van het gas uit de woning haalt. Vroeger maakten de meeste woningen gebruik van dit soort warmtevoorzieningen. 

Ik wil geen cv-installatie, ben ik verplicht een cv-installatie te nemen?

Vidomes zet zich in voor veilige, gezonde en comfortabele woningen. Open verbrandingstoestellen vormen een risico voor uw veiligheid en gezondheid en van (direct) omwonenden. We willen woningen veiliger en gezonder maken. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een cv-installatie. 

Wij verwijderen het open verbrandingstoestel en voorzien uw woning van een veilige cv-installatie. Hiervoor vragen wij een eigen bijdrage van 17,50 (of 10,-) euro per maand die we berekenen in de huur. Vidomes doet u een redelijk voorstel voor het uitvoeren van deze werkzaamheden en vragen bewoners om mee te werken.

Kan ik het voorstel voor een nieuwe cv-installatie weigeren?

U mag het voorstel van Vidomes in deze fase weigeren. Voor alle duidelijkheid: op grond van de wet zijn wij verplicht om uw toestemming te vragen. Dat wil niet zeggen dat als u niet akkoord gaat, wij ons daarbij neerleggen.
Wij willen namelijk al onze woningen behorende tot het project om de hierboven genoemde redenen voorzien van cv-installaties. Als het nodig is, vragen wij de rechter toestemming om de vervangende installatie in uw woning aan te kunnen brengen. De rechter heeft in vergelijkbare gevallen bepaald dat weigeraars een boete van € 125,- per dag tegemoet kunnen zien, met een maximum van € 5000,-.

Waarom plaatst Vidomes een centrale verwarming?

Het gebruik van open verbrandingstoestellen levert veiligheidsrisico's op, zoals het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft als doel om in heel Nederland open verbrandingstoestellen te vervangen door gesloten verbrandingsinstallaties, zoals een centrale verwarming. 

Ook de gemeente waar u woont wil graag het aantal open verbrandingstoestellen verminderen. Naast het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ontstaat er door open verbrandingstoestellen ook vochtige lucht. Bij onvoldoende ventilatie van de woning kan de vochtige lucht het woonklimaat verslechteren.

Wat kost het mij dat?

Vidomes kiest voor een geringe huurverhoging. Gemiddeld mogen wij € 30,- tot € 40,- huurverhoging per maand vragen voor deze vernieuwing. Wij nemen een deel van de kosten voor onze rekening.

De huurverhoging bedraagt:

  • € 17,50 per maand als we uw huidige installatie volledig vervangen door een nieuwe Hoog Rendement-ketel en radiatoren.
    of
  • € 10,- per maand als we alleen uw huidige installatie ombouwen naar een Hoog Rendement-ketel (uw woning is al voorzien van radiatoren).

Loop ik nu gevaar met mijn huidige open verbrandingstoestel?

Open verbrandingstoestellen, zoals keukengeisers, gashaarden en oude cv-ketels onttrekken tijdens het stoken lucht (zuurstof) aan de ruimte waarin ze geplaatst zijn. Wanneer deze toestellen niet goed aangesloten zijn op een afvoer naar buiten, dan komen de schadelijke verbrandingsgassen – vooral koolmonoxide – in de woning terecht.

Vidomes wil voor eind 2019 alle open verbrandingstoestellen vervangen. Wanneer ben ik aan de beurt?

We hebben meerdere woningen en wooncomplexen waarvan we de cv-installaties aanpassen.. De installateur pakt deze woningen één voor één aan. Wanneer uw woning aan de beurt is, is nu nog niet bekend. U ontvangt ongeveer vier weken voor de werkzaamheden een brief van Vidomes met meer informatie. Daarna neemt de installateur contact met u op om een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak bekijkt de installateur de situatie in uw woning en maakt een afspraak met u om de werkzaamheden uit te voeren. 

Ik heb al een cv-ketel en radiatoren, maar heb alleen een geiser in de keuken. Wat gaat er voor mij veranderen?

We koppelen uw geiser af en plaatsen als het nodig is een nieuwe combiketel. De combiketel sluiten we aan op de aanwezige radiatoren en waterleidingen als deze bruikbaar zijn. Als het bestaande leidingwerk niet bruikbaar is, wordt het geheel of gedeeltelijk vervangen. 

Waar komen de leidingen?

Dit verschilt per woning. De exacte plaats is afhankelijk van de technische mogelijkheden van uw woning. De installateur bespreekt dit met u tijdens de eerste afspraak. 

Waar worden de radiatoren geplaatst en hoeveel?

Dit verschilt per type woning. Wij gaan er vanuit dat in ieder vertrek (woonkamer/slaapkamer/ badkamer/keuken/hal) een radiator wordt geplaatst. De meest logische en beste plaats is onder het raam. Het aantal radiatoren en de exacte plaats bepaalt u samen met de installateur tijdens de eerste afspraak.

Als de geiser/boiler wordt verwijderd, hoe zit het dan met de wandafwerking? Stel dat er kleurverschil is, wordt er dan gewit?

Meestal komt de nieuwe cv-ketel op de plek van de oude geiser/boiler te hangen. Is dit bij u niet het geval, dan werkt de installateur de oude montagepunten van de geiser/boiler glad af. Er wordt niet gewit.

Als de gaskachel wordt verwijderd, hoe zit het dan met de vloerbedekking?

De installateur koppelt de gasleiding van uw huidige kachel af en maakt deze dicht. De gaskachel laten we staan. Dit doen we om beschadigingen aan uw vloerbedekking te voorkomen. En om ervoor te zorgen dat eventueel ontbrekende vloerbedekking onder de kachel niet in het zicht komt. U kunt daarna zelf bepalen wat u met de gaskachel doet. U draagt zelf zorg voor de eventuele vervanging (en kosten) van de vloerbedekking.

Ik wil graag weten wat er gebeurt met de gaten in de keukenmuur en de schoorsteen nadat de geiser of kachel verwijderd is?

De gaskachel blijft staan. De installateur koppelt de gasleiding van de kachel los en maakt deze dicht. Meestal komt de nieuwe cv-ketel op de plek te hangen van de geiser/boiler. Is dit bij u niet het geval, dan werkt de installateur de oude montagepunten van de geiser/boiler glad af. Er wordt niet gewit.

Waar moet ik de geiser of boiler naar toe brengen?

De geiser of boiler is meestal eigendom van Eneco, een ander verhuurbedrijf of van uzelf. Wij laten de geiser achter in uw woning. U beslist zelf wat er met de afgekoppelde geiser gebeurt. Wanneer u de gaskachel of geiser huurt, bent u zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van de huur van het toestel. Let op dat u op tijd de huur opzegt.

Kan ik tijdens de werkzaamheden gebruik maken van warm water en/of verwarming?

Ja, wij streven er naar zoveel mogelijk het warmwater en de verwarming beschikbaar te houden. Naar verwachting is alleen in de ochtend van de tweede montage-dag geen warmwater en verwarming beschikbaar. Behalve een korte periode in de ochtend van de tweede montage-dag kunt u wel gebruik maken van koud water uit de kraan. Op de montagedagen kunt u wellicht bij familie, vrienden of bekenden gebruik maken van warm water. Tip: U kunt met een waterkoker (of magnetron) water koken zodat u toch warme dranken kunt maken.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag