Tweedoelgroepenbeleid

Vidomes ziet graag dat meer woningzoekenden een geschikte woning vinden die past bij hun huishouden en inkomen. Binnen alle regels zoeken we naar nieuwe manieren om dat mogelijk te maken. Daarom past Vidomes het  'tweedoelgroepenbeleid' toe. Hierdoor krijgen woningzoekenden meer keuze. 

Een deel van de woningen heeft daarom twee huren, een lage die geldt voor de lage inkomens en een iets hogere voor de iets hogere inkomens.  U herkent deze advertenties op Woonnet Haaglanden aan het logo ‘Twee huren’. Op deze pagina vindt u meer informatie over het tweedoelgroepenbeleid en hoe een tweehurenadvertentie werkt.

Veel gevraagd over Tweedoelgroepenbeleid

Wat is het tweedoelgroepenbeleid?

Algemeen

Meestal bepaalt een woningcorporatie zoals Vidomes een vaste  huurprijs voor elke woning en daarmee ook welke woningzoekenden ervoor in aanmerking komen.

  • Woningen met een huur lager dan de aftoppingsgrens zijn bedoeld voor woningzoekenden met een laag inkomen (= primaire doelgroep). De aftoppingsgrens ligt op € 650,43 voor één en twee personen en op € 697,07 voor drie en meer personen.
  • Woningen met een huur tussen de €697,08,- en €879,66,- zijn bestemd voor iets hogere inkomens (= secundaire doelgroep).

Oftewel: met het huidige beleid vindt een woningzoekende soms wel een geschikte woning, maar komt er door een te hoge of te lage huurprijs niet voor in aanmerking. Vidomes vindt dat de keuzevrijheid van woningzoekenden hierdoor onnodig wordt beperkt. Met het tweedoelgroepenbeleid krijgen woningzoekenden meer keuze, omdat de huurprijs pas wordt bepaald als duidelijk is wie de woning krijgt.

Na een succesvolle start proef in 16 huurcomplexen gaan we vanaf 2024 1 op de 3 woningen in onze gemeenten verhuren met het tweedoelgroepenbeleid.

Wat is er anders met het tweedoelgroepenbeleid?

Algemeen

Een deel van de woningen is te duur voor de primaire doelgroep, omdat zij een lager inkomen hebben. Daarom verlagen we voor deze huurders de huur naar  € 650,43 voor één en twee personen en op € 697,07 voor drie en meer personen. Dit noemen we de aftoppingsgrens. U herkent deze advertenties op Woonnet Haaglanden aan het logo ‘Twee huren’.

Pas als duidelijk is wie de woning krijgt, bepalen we de huurprijs. Zo krijgt een deel van de woningen dus twee huurprijzen.

Meer informatie over met welk inkomen u welke huur betaalt vindt u in de tabel tweedoelgroepenbeleid (zie bijlage)

Zijn er ook jongerenwoningen in de proef met het tweedoelgroepenbeleid?

Algemeen

Jongeren onder de 23 jaar (zonder kinderen) hebben geen recht op huurtoeslag als de huur hoger is dan €454,47. Voor deze groep hanteert Vidomes al langer een advertentie met twee huren. Komt u vanwege uw leeftijd niet in aanmerking voor huurtoeslag? Dan verlagen we de huur naar €454,47, zodat u wel huurtoeslag kunt aanvragen. De leeftijd bepaalt hier dus de huurprijs.

Welke eisen zijn er behalve inkomen nog meer voor sociale huurwoningen?

Algemeen

Naast een maximuminkomen voor sociale huurwoningen kijken we ook naar het aantal personen dat in een woning mag wonen. Ook zijn er leeftijdsgrenzen bij senioren- en jongerenwoningen. Als u te veel verdient, met te veel of te weinig personen bent of als u volgens leeftijdsgrenzen te jong of te oud bent, dan komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dit verandert niet met het tweedoelgroepenbeleid.

Hoe kan ik mijn huishoudinkomen berekenen?

Algemeen

Meer informatie over het berekenen van uw huishoudinkomen vindt u op de website van Woonnet Haaglanden.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag