Tolkie

Heeft u soms moeite met het lezen van teksten op onze website? Onze leeshulp Tolkie legt tekst uit, leest voor en vertaalt.

We schrijven de teksten op vidomes.nl zoveel mogelijk in eenvoudig Nederlands. Tóch is dit niet voor iedereen en elke situatie voldoende. Heeft u moeite met lezen of spreekt u niet goed Nederlands? Dan kunt u de tekst voor laten lezen of vertalen. Tolkie kan ook moeilijke woorden uitleggen of de tekst samenvatten.

Bekijk onderstaande video van Tolkie voor meer uitleg:

Veel gevraagd over Tolkie

Wat is Tolkie en wat kan ik ermee?

Algemeen

Tolkie is de leeshulp op vidomes.nl. U vindt deze leeshulp via de blauwe knop met het vraagteken rechtsonderin uw scherm. Tolkie kan:

  • woorden uitleggen
  • vertalen
  • voorlezen
  • tekst makkelijker en korter maken (samenvatting)
  • tekst vergroten/verkleinen
  • de kleur van tekst aanpassen voor betere leesbaarheid

Ik snap een woord niet op vidomes.nl. Is er meer uitleg?

Algemeen

We schrijven de teksten op vidomes.nl zoveel mogelijk in eenvoudig Nederlands. Tóch is dit niet voor iedereen en elke situatie voldoende. Onze leeshulp Tolkie kan woorden uitleggen. Klik daarvoor op de blauwe knop met het vraagteken rechtsonderin de website. Hiermee zet u Tolkie aan en komen er stippellijnen onder de tekst. Klik op een woord met stippellijn waar u graag uitleg over wilt. In het scherm dat verschijnt, wordt extra uitleg gegeven.

Komt u er toch niet uit of heeft u vragen? U kunt altijd telefonisch contact opnemen met ons KlantContactCenter via: 088 845 66 00.

Kan ik tekst op vidomes.nl in een andere taal lezen?

Algemeen

Ja, dat kan! Gebruik hiervoor de leeshulp Tolkie. Klik op de blauwe knop met het vraagteken rechtsonder in de website. Hiermee zet u Tolkie aan en komen er stippellijnen onder de tekst op de pagina. Klik op een woord met stippellijn dat u graag wilt vertalen. Klik daarna in het scherm op de knop ‘Vertaal’ en selecteer de taal die u wilt.

Kan ik tekst laten voorlezen op vidomes.nl?

Algemeen

Ja, dat kan met de leeshulp Tolkie. Klik daarvoor op de blauwe knop met het vraagteken rechtsonderin de website. Hiermee zet u Tolkie aan en komt er een aantal iconen tevoorschijn. Klik op het luidspreker-icoon. Op de pagina ziet u nu ‘Lees voor-knoppen’ verschijnen waarmee u een stuk tekst kunt laten voorlezen.

Tip: vergeet niet het geluid van uw computer aan te zetten.

Er staat een foutje in de leeshulp op vidomes.nl. Hoe geef ik dat door?

Algemeen

Op vidomes.nl kunt u gebruikmaken van de leeshulp Tolkie. Deze leeshulp werkt met kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd. AI ontwikkelt zich erg snel en de kwaliteit wordt met de dag beter. Staat er per ongeluk toch een foutje in de uitleg van Tolkie? Geef dit dan aan ons door. Dit doet u eenvoudig door in het scherm met uitleg over een woord op het ‘i’-icoon te drukken. Een nieuwe tekst wordt zichtbaar met daaronder de knop ‘Verkeerde uitleg melden’. Hiermee geeft u de fout of uw opmerking door aan Tolkie. Zo kan de leeshulp nóg beter worden. Alvast bedankt voor het doorgeven!

Waarom kan ik de leeshulp niet gebruiken in Mijn Vidomes?

Algemeen

Onze leeshulp Tolkie is niet te gebruiken in Mijn Vidomes. De leeshulp is voor dit deel van de website uitgezet, omdat in Mijn Vidomes uw persoonlijke informatie staat. Op deze manier voorkomen we dat er via Tolkie informatie per ongeluk op de verkeerde plek terechtkomt.