Energie besparen

Ook u kunt bijdragen aan een beter klimaat. Wist u bijvoorbeeld dat u tientallen euro’s per jaar bespaart als u uw lampen vervangt door ledlampen? Of als u deelneemt aan een project met zonnepanelen u per paneel een voordeel van € 2,00 per maand heeft?

Verlaag eenvoudig zelf uw energieverbruik
U kunt nu al veel zelf doen om te besparen op uw energieverbruik. Verlaag uw energiekosten door simpele energiebesparende maatregelen in uw woning aan te brengen. Denk aan radiatorfolie, tochtstrips, een brievenbussluiter, een deurdranger en het vervangen van gloei- of halogeenlampen voor ledlampen.

Besparen op uw energierekening? Vraag een adviesgesprek aan met een energiecoach
Een adviesgesprek met één van onze energiecoaches geeft u meer inzicht in uw energieverbruik. Ook geven onze energiecoaches tips hoe u uw energiekosten nog verder kunt verlagen. Wilt u ook een lagere energierekening? Vraag dan een adviesgesprek aan via ons aanvraagformulier. Meer informatie over onze energiecoaches vindt u op de pagina Energiecoach.

In onderstaande video geven we u tips om snel energie en geld te besparen. Kijk voor nog meer bespaartips verder op deze pagina.

 
Dit filmpje heeft Vidomes in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg en WoonInvest gemaakt. Bron: Milieu Centraal. 

Veel gevraagd over Energie besparen

Ik wil meepraten met Vidomes over duurzaamheid. Hoe meld ik me aan voor het klantenpanel?

Op dit moment heeft Vidomes 4 klantenpanels. Dit zijn de klantenpanels duurzaamheid, communicatie, dienstverlening en veiligheid. Aanmelden voor het klantenpanel kan via deze link. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging. Op een later moment ontvangt u een uitnodiging voor een overleg met het klantenpanel van uw keuze.

Ik wil energiecoach worden. Maar wat houdt dit in en hoe meld ik me hiervoor aan?

Als energiecoach geeft u tips aan andere huurders over hun energieverbruik. Dit kan gaan over het aanbrengen van tochtstrips, een brievenbussluiter of deurdranger tot het aanbrengen van radiatorfolie of het vervangen van halogeen lampen voor led lampen. Met de tips die u als energiecoach geeft, krijgen huurders direct inzicht in hun energieverbruik en helpt u hen keuzes te maken in besparingsmaatregelen waarmee hun energierekening lager wordt.

Wij bieden tenminste één keer per jaar een gratis workshop ‘Energiecoach’ aan voor huurders. De workshop geeft u praktische tips hoe u thuis eenvoudig een aantal energiezuinige maatregelen kunt aanbrengen. Na afloop van de workshop vragen wij u om elke maand met 2 huurders in gesprek te gaan en de praktische tips uit de workshop met deze bewoners te delen. Zo maken we samen het verschil en werken we aan een schonere wereld. Heeft u interesse? Vul dan het aanmeldformulier in.

Hoe bespaar ik op mijn verwarmingskosten?

We geven u graag 6 tips om te besparen op uw verwarmingskosten.

 1. Verwarm alleen de ruimte waarin u bent en sluit de tussendeuren. Zo bespaart u gemiddeld € 190,- per jaar.
 2. Zet de thermostaat tussen de 18 en 21 graden. Zet u de verwarming een graadje lager dan u gewend bent? Dan bespaart u jaarlijks zo’n € 70 per graad.
 3. ’s Nachts, of als u langere tijd weggaat, kunt u de thermostaat verlagen tot 15 graden. Daarmee bespaart u € ongeveer 200,- per jaar. 
 4. Met tochtstrips bij kieren in ramen & buitendeuren en een borstel voor de brievenbus, houdt u gemiddeld € 45,- per jaar over. Ook heeft u dan minder last van tocht.
 5. Gesloten gordijnen in de winter houden de warmte binnen. Zorg daarbij ook dat de gordijnen niet voor een verwarming hangen. Dan bespaart u samen zo’n € 3,- per m2 raam per jaar.
 6. Met folie achter alle radiatoren bespaart u per m2 ongeveer € 6 per jaar.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van warm water?

We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het gebruik van warm water:

 1. Gemiddeld douchen mensen 9 minuten. Doucht u korter, zo’n 5 minuten, en gebruikt u een waterbesparende douchekop? Dan bespaart u gemiddeld € 80 per jaar.
 2. Was uw kleding zoveel mogelijk op 30 graden, met een volle trommel in plaats van half vol. Hiermee bespaart u zo’n € 20,- per jaar.

Hoe bespaar ik energie bij het koken?

We geven u graag twee tips om energie te besparen bij het koken:

 1. Als u deksels op pannen doet tijdens het koken, ontsnapt er geen warmte. Hiermee bespaart u ongeveer € 8,-  per jaar. 
 2. Met schone filters in de afzuigkap kookt u veiliger (in verband met brandgevaar) én werkt de afzuigkap beter. Gaat het eten in de pan? Dan kunt u de afzuigkap even een standje hoger zetten. Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan. Met deze tips bespaart u ongeveer € 5,-  per jaar.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van licht?

We geven u graag twee tips:

 1. Met spaarlampen of ledlampen gebruikt u veel minder energie dan met gloeilampen. Als u 10 gloeilampen vervangt, scheelt dat jaarlijks zo’n € 30,-. 
 2. Als u de lichten uitdoet bij het verlaten van de kamer, kunt u tot € 8,- per jaar besparen. 

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van apparaten in huis?

We geven u graag tips:

 1. Veel oudere apparaten – zoals televisie, wasmachine, vaatwasser en koelkast – slurpen energie. Met een iets duurder, maar heel zuinig apparaat, bespaart u zo’n € 50,- per jaar per apparaat op uw energierekening. 
 2. Elektrische apparaten in de stand-by stand, verbruiken ook energie. Met een stekkerdoos met schakelaar zet u de apparaten in één keer uit. Zo bespaart u zo’n €30,- tot  €60,-  per jaar.

Ik heb vloerverwarming. Hoe stel ik dan de temperatuur goed in?

Heeft u vloerwarming? Dan is onze belangrijkste tip: stel uw thermostaat één keer goed in en verander dit zo min mogelijk. Kies daarbij voor een temperatuur die voor u prettig voelt. Voor de meeste mensen is dat tussen de 18 en 22 graden.

Verder hebben we de volgende tips voor u:

 • Speel niet steeds in op invloeden van buitenaf
  Als de zon bijvoorbeeld even schijnt of als uw raam openstaat. Het systeem regelt zelf dat de ingestelde temperatuur bereikt wordt door te koelen of te verwarmen. Dat duurt even.
 • Vindt u na een aantal dagen dat het toch te koud of te warm is in huis?
  Stel dan de temperatuur een klein beetje bij. Het duurt geruime tijd voordat u dit merkt.
 • U kunt voor uw woonkamer en slaapkamer(s) verschillende temperaturen instellen
  De temperatuur in uw slaapkamer wordt niet hoger dan de ingestelde temperatuur in uw woonkamer.
 • Gaat u slapen of even weg?
  Doe dan geen aanpassingen aan het systeem. Het duurt namelijk langere tijd voordat uw kamers de gewijzigde temperatuur bereiken.
 • Bent u een aantal dagen weg?
  Overweeg dan om de vakantiestand aan te zetten. Als het buiten heel koud is, duurt het even voordat uw woning weer opgewarmd is.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag