Energie besparen

Voor een groeiend aantal huurders zijn de stijgende energiekosten een aanslag op hun maandbudget. Zelf hebben we geen invloed op de energieprijzen, maar we kunnen u wel helpen om uw energie- en gasverbruik te verminderen.

Verlaag eenvoudig zelf uw energieverbruik

Met enkele simpele aanpassingen kunt u uw energieverbruik verminderen. Denk aan:

 • Radiatorfolie achter de radiator voorkomt warmteverlies.

 • Tochtstrips maken ramen en deuren tochtvrij.

 • Een brievenbussluiter voorkomt dat er kou via de brievenbus binnenkomt.

 • Een deurdranger zorgt ervoor dat deuren niet onnodig openstaan.

 • Ledlampen verbruiken minder energie dan gloei- of halogeenlampen.

Nog meer besparen op uw energie- en gasrekening?

Bekijk onze video met tien bespaartips en lees ook onze veelgestelde vragen.  

Vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze energiecoaches

Via zo’n gesprek krijgt u meer inzicht in uw energie- en gasverbruik en tips hoe u uw energie- en gasverbruik nog verder kunt verlagen. U vraagt eenvoudig een adviesgesprek aan via Aanvraag adviesgesprek energiecoach of per mail via duurzaamwonen@vidomes.nl. Meer informatie over onze energiecoaches vindt u op de pagina Energiecoach.

Heeft u geen eigen energieaansluiting maar een collectieve energievoorziening?

Dan betaalt u aan Vidomes voor uw stroom en/of gas. Dankzij goede afspraken met Eneco kunnen we deze collectieve energiekosten tot en met 2023 laag houden. Betaalt u via de servicekosten mee aan het energieverbruik van bijvoorbeeld liften en algemene verlichting? Ook dan profiteert u van deze gemaakte prijsafspraken en kunnen we de stijgende energiekosten binnen uw servicekosten beperken.

Minder energiezuinige woningen verduurzamen we eerder

Woont u in een minder energiezuinige woning dan hebben we goed nieuws. Uw woning wordt de komende jaren versneld verduurzaamd. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. Helaas is het isoleren van uw woning niet meteen vandaag of morgen gerealiseerd, maar kan nog enkele jaren duren. Voor de verduurzaming hebben we namelijk ook de nodige voorbereidingstijd nodig én zijn we afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen. Bovendien kunnen we niet alle complexen tegelijk verduurzamen. We vragen daarvoor uw begrip.

Veel gevraagd over Energie besparen

Wat doet Vidomes nog meer aan het verminderen van mijn energieverbruik?

Algemeen

We proberen het verbruik van gas en energie te beperken. Dat doen we niet alleen met besparingstips en adviezen van energiecoaches, maar ook op de volgende manieren:

 • We isoleren onze woningen, bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt.
 • Bij groot onderhoud bereiden we onze woningen voor op elektrisch koken.
 • Onze nieuwbouwwoningen zijn volledig gasvrij.
 • Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen.
 • Voor huurders die de energie- en gasrekening direct aan Vidomes betalen stijgen de energiekosten - dankzij goede prijsafspraken - tot en met 2023 niet.
 • In het najaar van 2022 starten we een pilot in twee straten in Rijswijk om bewoners te helpen bij hun energiebesparing. Een energiecoach bezoekt deze bewoners om bespaartips te geven en brengt direct een aantal energiebesparende maatregelen aan in hun woning.

Wat doet Vidomes nog meer aan het betaalbaar houden van de woonlasten?

Algemeen

Naast de energiekosten heeft Vidomes ook aandacht voor een ander belangrijk deel van de maandelijkse woonlasten: de huur. Bij de jaarlijkse huuraanpassing per 1 juli bieden we huurders met lage inkomens en een huur vanaf € 633,- de mogelijkheid om een huurkorting aan te vragen. Op de pagina Huuraanpassing leest u meer over deze korting die u tot november 2022 nog kunt aanvragen.

Vanaf 1 januari 2022 compenseert de overheid een deel van mijn hogere energiekosten. Wat betekent dit voor mij?

Algemeen

Dit betekent dat u in 2022 minder belasting betaalt over uw energieverbruik. De compensatie wordt automatisch verwerkt op uw stroomrekening. Neem voor meer informatie contact op met uw energieleverancier.

Betaalt u stroomkosten aan Vidomes? Dan komt u ook in aanmerking voor deze compensatie. Wij informeren u halverwege 2022 per brief over wat dit precies betekent voor uw energierekening.

Welke gemeentelijke regelingen zijn er om mijn energiekosten betaalbaarder te houden?

Algemeen

Eenmalige tegemoetkoming energiekosten
Alle huishoudens met een minimum inkomen krijgen een energietoeslag van € 1300,- van de overheid. Deze energietoeslag wordt pas verstrekt als de wetswijziging is doorgevoerd. Dit bedrag ontvangt u op een bepaald moment automatisch via uw gemeente.

Minimaregelingen
Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op ondersteuning vanuit de gemeente. Veel gemeenten kennen meerdere regelingen, zoals kortingspassen of een collectieve zorgverzekering (gemeentepolis). Een overzicht van alle beschikbare regelingen voor minima vindt u op de website van uw gemeente.

Bijzondere bijstand
Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u - afhankelijk van uw situatie - bijzondere bijstand aanvragen. Vanuit deze bijstand worden dan de noodzakelijke kosten betaald die u niet zelf kunt betalen. Of u recht heeft op bijzondere bijstand hangt af van uw inkomen, vermogen, bezittingen en persoonlijke situatie. Hoe u de bijzondere bijstand aanvraagt staat op de website van uw gemeente.

Hoe bespaar ik op mijn verwarmingskosten?

Algemeen

We geven u graag 6 tips om te besparen op uw verwarmingskosten.

 1. Verwarm alleen de ruimte waarin u bent en sluit de tussendeuren. Zo bespaart u gemiddeld € 190,- per jaar.
 2. Zet de thermostaat tussen de 18 en 21 graden. Zet u de verwarming een graadje lager dan u gewend bent? Dan bespaart u jaarlijks zo’n € 70 per graad.
 3. ’s Nachts, of als u langere tijd weggaat, kunt u de thermostaat verlagen tot 15 graden. Daarmee bespaart u ongeveer € 200,- per jaar. 
 4. Met tochtstrips bij kieren in ramen & buitendeuren en een borstel voor de brievenbus, houdt u gemiddeld € 45,- per jaar over. Ook heeft u dan minder last van tocht.
 5. Gesloten gordijnen in de winter houden de warmte binnen. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet voor een verwarming hangen. Dan bespaart u samen zo’n € 3,- per m2 raam per jaar.
 6. Met folie achter alle radiatoren bespaart u per m2 ongeveer € 6 per jaar.

Zorg er wel voor dat u uw woning goed blijft ventileren. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vocht en schimmel.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van warm water?

Algemeen

We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het gebruik van warm water:

 1. Gemiddeld douchen mensen 9 minuten. Doucht u korter, zo’n 5 minuten, en gebruikt u een waterbesparende douchekop? Dan bespaart u gemiddeld € 80 per jaar.
 2. Was uw kleding zoveel mogelijk op 30 graden, met een volle trommel in plaats van half vol. Hiermee bespaart u zo’n € 20,- per jaar.

Hoe bespaar ik energie bij het koken?

Algemeen

We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het koken:

 1. Als u deksels op pannen doet tijdens het koken, ontsnapt er geen warmte. Hiermee bespaart u ongeveer € 8,-  per jaar. 
 2. Met schone filters in de afzuigkap kookt u veiliger (in verband met brandgevaar) én werkt de afzuigkap beter. Gaat het eten in de pan? Dan kunt u de afzuigkap even een standje hoger zetten. Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan. Met deze tips bespaart u ongeveer € 5,-  per jaar.

Zorg er wel voor dat u uw woning goed blijft ventileren. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vocht en schimmel.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van licht?

Algemeen

We geven u graag 2 tips:

 1. Met spaarlampen of ledlampen gebruikt u veel minder energie dan met gloeilampen. Als u 10 gloeilampen vervangt, scheelt dat jaarlijks zo’n € 30,-. 
 2. Als u de lichten uitdoet bij het verlaten van de kamer bespaart u tot € 8,- per jaar. 

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van apparaten in huis?

Algemeen

We geven u graag tips:

 1. Veel oudere apparaten – zoals televisie, wasmachine, vaatwasser en koelkast – slurpen energie. Met een iets duurder, maar heel zuinig apparaat, bespaart u zo’n € 50,- per jaar per apparaat op uw energierekening. 
 2. Elektrische apparaten in de stand-by stand verbruiken ook energie. Met een stekkerdoos met schakelaar zet u de apparaten in één keer uit. Zo bespaart u zo’n €30,- tot  €60,- per jaar.

Wat kan ik nog meer doen om te besparen op mijn energiekosten?

Algemeen

Goedkoper energieaanbod
Sommigen gemeenten werken samen met ‘Gezond Verzekerd’. Deze organisatie is een initiatief gestart voor goedkope energie. Heeft u interesse in hun goedkope energieaanbod? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en beslis daarna of u wilt overstappen of niet. Vraag eenvoudig een gesprek aan via gezondverzekerd.nl.

Goed om te weten: Een eventuele overstapboete van uw huidige energiemaatschappij naar Gezond Verzekerd wordt vergoed door Gezond Verzekerd.

Geldfit Test
Breng uw financiële situatie in kaart via de ’Geldfit Test' op geldfit.nl. Na afloop krijgt u een persoonlijk advies en tips om geld te besparen.

Ik heb vloerverwarming. Hoe stel ik dan de temperatuur goed in?

Algemeen

Heeft u vloerwarming? Dan is onze belangrijkste tip: stel uw thermostaat één keer goed in en verander dit zo min mogelijk. Kies daarbij voor een temperatuur die voor u prettig voelt. Voor de meeste mensen is dat tussen de 18 en 22 graden.

Verder hebben we de volgende tips voor u:

 • Speel niet steeds in op invloeden van buitenaf
  Als de zon bijvoorbeeld even schijnt of als uw raam openstaat. Het systeem regelt zelf dat de ingestelde temperatuur bereikt wordt door te koelen of te verwarmen. Dat duurt even.
 • Vindt u na een aantal dagen dat het toch te koud of te warm is in huis?
  Stel dan de temperatuur een klein beetje bij. Het duurt even voordat u dit merkt.
 • U kunt voor uw woonkamer en slaapkamer(s) verschillende temperaturen instellen
  De temperatuur in uw slaapkamer wordt niet hoger dan de ingestelde temperatuur in uw woonkamer.
 • Gaat u slapen of even weg?
  Doe dan geen aanpassingen aan het systeem. Het duurt namelijk een langere tijd voordat uw kamers de gewijzigde temperatuur bereiken.
 • Bent u een aantal dagen weg?
  Overweeg dan om de vakantiestand aan te zetten. Als het buiten heel koud is, duurt het even voordat uw woning weer opgewarmd is.

Wat verwacht Vidomes dat er in de toekomst gebeurt met de energieprijzen?

Algemeen

Hoe de energieprijzen zich in de toekomst ontwikkelen, is onduidelijk. Wel houden we de ontwikkelingen op de energiemarkt scherp in de gaten.

Ik wil energiecoach worden. Maar wat houdt dit in en hoe meld ik me hiervoor aan?

Algemeen

Als energiecoach geeft u tips aan andere huurders over hun energieverbruik. Dit kan gaan over het aanbrengen van tochtstrips, een brievenbussluiter of deurdranger tot het aanbrengen van radiatorfolie of het vervangen van halogeen lampen voor led lampen. Met de tips die u als energiecoach geeft, krijgen huurders direct inzicht in hun energieverbruik en helpt u hen keuzes te maken in besparingsmaatregelen waarmee hun energierekening lager wordt.

Wij bieden tenminste één keer per jaar een gratis workshop ‘Energiecoach’ aan voor huurders. De workshop geeft u praktische tips hoe u thuis eenvoudig een aantal energiezuinige maatregelen kunt aanbrengen. Na afloop van de workshop vragen wij u om regelmatig met huurders in gesprek te gaan en de praktische tips uit de workshop met deze bewoners te delen. Zo maken we samen het verschil en werken we aan een schonere wereld. Heeft u interesse? Vul dan het aanmeldformulier in.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag