Huuraanpassing

Op meerdere momenten per jaar kunnen wij de huurprijs aanpassen. Soms doen we dat bijvoorbeeld na een renovatie of bij groot onderhoud. Hierover informeren we u altijd vooraf.

Jaarlijkse huuraanpassing op 1 juli

Elk jaar passen we op 1 juli de huren aan volgens de richtlijnen van de overheid. Over de huuraanpassing ontvangt u altijd eind april een brief van ons met uw nieuwe huurbedrag.

Misschien heeft u recht op een tijdelijke huurkorting

Betaalt u per 1 juli 2022 een basishuur (= huurprijs van uw woning zonder de servicekosten) van meer dan € 633,25 per maand voor een 1-, 2- of 3-kamerwoning of € 678,66 per maand voor een woning met 4 of meer kamers? Dan komt u misschien in aanmerking voor een tijdelijke huurkorting. Als u onze Aanvraag tijdelijke huurkorting invult, ziet u direct of u deze korting kunt aanvragen.

Voor de tijdelijke huurkorting gelden een aantal voorwaarden

Welke dit zijn en wat u hier zélf voor moet doen, vindt u terug bij de veelgestelde vragen op de pagina Tijdelijke huurkorting.

Misschien heeft u recht op huurverlaging na een eerste aanvraag huurtoeslag

Betaalt u per 1 juli 2022 een rekenhuur (= huurprijs van uw woning inclusief servicekosten) van meer dan € 763,- per maand én vraagt u voor het eerst huurtoeslag aan? Dan komt u misschien in aanmerking voor huurverlaging. Vul onze Aanvraag tijdelijke huurkorting in en zie direct of u huurverlaging kunt aanvragen.

Wilt u bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Dien dan vóór 1 juli 2022 bezwaar bij ons in via een bezwaarformulier. Dit formulier vindt u op de website van de Huurcommissie of vraag dit tijdens werkdagen aan bij de Huurcommissie via telefoonnummer 1400.

Heeft u een inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen en is deze volgens u niet terecht?

Dan heeft u in twee gevallen misschien recht op een lagere huuraanpassing, namelijk: als uw inkomen sinds 2020 is gedaald óf als u langdurige zorg nodig had. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hierover veel informatie.

Goed om te weten: In de brief of e-mail huuraanpassing leest u of u een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgt.

Heeft u vragen over de huuraanpassing?

Bekijk dan eerst alle informatie en de veelgestelde vragen op deze en andere pagina’s. Staat uw vraag er niet tussen? Stel deze dan gerust via Mijn Vidomes, vidomes.nl/contact of per mail via huuraanpassing@vidomes.nl. Een brief sturen kan ook naar ons gratis antwoordnummer: Vidomes, Antwoordnummer 10104, 2600 VB Delft. Vóór 1 juli nemen we dan contact met u op.

Veel gevraagd over Huuraanpassing

Wat is het huurbeleid van Vidomes voor sociale (= gereguleerde) huurwoningen voor 2022?

Algemeen

De meeste huurders krijgen per 1 juli 2022 een huurverhoging van 2,3%. Dit is het inflatiepercentage dat de minister voor Volkshuisvesting heeft vastgesteld. Het huurbedrag is gebaseerd op de kwaliteit van de woning. De kwaliteit van uw woning wordt aangegeven door de maximale huur. Dit bedrag staat in de bijlage van de brief of e-mail huuraanpassing die u eind april ontvangt.

Betaalt u op 30 juni 2022 meer dan € 900,- basishuur? Dan krijgt u dit jaar geen huuraanpassing. Dit geldt niet voor huurders die in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Het voorschotbedrag servicekosten passen we wel aan.

Wie komt in aanmerking voor een inkomensafhankelijke huurverhoging?

Algemeen

Huurders die in 2020 een jaarinkomen hadden boven de € 47.948,- (1-persoonshuishouden) of € 55.486,- (2- of meerpersoonshuishouden) krijgen een huurverhoging van € 50,- per maand. Dit geldt niet als het huurbedrag boven de 95% van de maximale huur ligt.

Huurders die in 2020 een jaarinkomen hadden boven de € 56.527,- (1-persoonshuishouden) of € 75.369,- (2- of meerpersoonshuishoudens) krijgen een huurverhoging van € 100,- per maand. Dit geldt niet als uw huurbedrag boven de 95% van de maximale huur ligt.

Kom ik in aanmerking voor een tijdelijke huurkorting?

Algemeen

Is uw basishuur (= huurbedrag van uw woning zonder servicekosten) vanaf 1 juli 2022 hoger dan € 633,25 per maand voor een woning met 1-, 2- of 3-kamerwoning of € 678,66 per maand voor een woning met 4 of meer kamers? Dan komt u misschien in aanmerking voor een tijdelijke huurkorting. Vul onze Aanvraag tijdelijke huurkorting in en zie direct of u dit kunt aanvragen.

Mijn huur wordt hoger dan € 763,47. Krijg ik wel huurtoeslag?

Algemeen

Als u op dit moment al huurtoeslag ontvangt dan behoudt u deze gewoon.

Vraagt u dit jaar voor het eerst huurtoeslag aan?
Dan komt u misschien in aanmerking voor een huurverlaging tot het bedrag van € 763,47. Vul op de website van de Belastingdienst uw gegevens in. Vul dan bij kale huur een bedrag in van € 763,- en bij servicekosten een bedrag van € 0,-. U ziet dan direct of u voor huurtoeslag in aanmerking komt.

Komt u voor huurtoeslag in aanmerking?
Neem dan contact met ons op via huuraanpassing@vidomes.nl. Vermeld dan de volgende gegevens in de mail: uw adres, uw huidige bruto maandinkomen en - indien van toepassing - het bruto maandinkomen van uw eventuele partner.

Mijn jaarinkomen is hoger dan de inkomensgrens van € 47.948,-. Mag ik in mijn woning blijven wonen?

Algemeen

Ja, dat mag. Pas als u gaat verhuizen gelden de standaard inkomensregels voor toewijzing van een sociale huurwoning.

Wat houdt de basishuur in?

Algemeen

De basishuur is het huurbedrag van uw woning zonder de servicekosten. Dit bedrag vindt u terug in de brief of e-mail huuraanpassing die u eind april 2022 ontvangt.

Ik huur een vrije sector woning. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

Voor de meeste huurders verhogen we de huur met het inflatiepercentage van 2021 (= 2,3%) + 1%. In totaal dus 3,3%.

Sommige huurders hebben nog een oud huurcontract waarin andere bepalingen staan. Uiteraard houden we hier - voor de huuraanpassing - rekening mee.

Ik betaal een energieprestatievergoeding (EPV). Wordt deze vergoeding aangepast?

Algemeen

Ja, het bedrag van uw energieprestatievergoeding verhogen we met 2,7%. Dit percentage is door de minister van Volkshuisvesting vastgesteld.

Ik huur een berging of tuin. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 4,3%.

Ik huur een parkeerplaats. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,7% (inflatie) of 7,7% (inflatie +5%), afhankelijk van uw huurcontract. Dit inflatiepercentage wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld. Dit inflatiepercentage wijkt af van het inflatiepercentage voor huurwoningen (= 2,3%) dat door de minister voor Volkshuisvesting is vastgesteld. In de brief of e-mail huuraanpassing die u eind april 2022 van ons krijgt staat of u een huurverhoging van 2,7% of 7,7% krijgt voor uw parkeerplaats.

Ik huur een garage. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van € 5,- per maand tot aan de markthuur. Betaalt u op dit moment al de markthuur? Dan verhogen we uw huurbedrag niet. 

Wat is markthuur?
De markthuur is het bedrag dat u voor eenzelfde garage betaalt via een particuliere verhuurder. 

Ik huur een onzelfstandige woning. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,3%.

Ik huur een woonwagen. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,3%.  

Ik heb problemen met het betalen van de huur omdat mijn inkomen het afgelopen jaar sterk is gedaald of door een andere oorzaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Neem contact op met onze afdeling Huurincasso via Mijn Vidomes, vidomes.nl/contact of mail naar huurincasso@vidomes.nl. Samen met u zoeken we naar een passende betalingsregeling.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag