Huuraanpassing

Op meerdere momenten per jaar kunnen wij de huurprijs aanpassen. Soms doen we dat bijvoorbeeld na een renovatie of bij groot onderhoud. Naast deze aanpassingen is er elk jaar op 1 juli de jaarlijkse huuraanpassing.

Jaarlijkse huuraanpassing op 1 juli
Elk jaar passen we op 1 juli de huren aan volgens de richtlijnen van de overheid. Dit doen we om onze woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Over de huuraanpassing ontvangt u altijd vóór 1 mei een brief van ons met uw nieuwe huurprijs. Is uw inkomenssituatie het afgelopen jaar veranderd? Dan komt u misschien in aanmerking voor huurbevriezing of huurverlaging. Vul onze ‘Check huurbevriezing of -verlaging’ in en zie direct of u hiervoor in aanmerking komt. Vraag dit dan meteen aan. Onderstaande video laat zien hoe u dit doet:

Heeft u vragen over de huuraanpassing?
Bekijk dan eerst alle informatie en de veelgestelde vragen op onze website. Staat u vraag er niet tussen? Stel deze dan via ons algemene contactformulier of mail naar huuraanpassing@vidomes.nl. Binnen 3 weken nemen we dan contact met u op.

Daalt uw inkomen sterk door de coronacrisis?
Dan spreken wij graag een passende betalingsregeling met u af als dit nodig is. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via het algemene contactformulier of mail naar huurincasso@vidomes.nl. Bekijk ook onze veelgestelde vragen over corona op vidomes.nl/corona.

Veel gevraagd over Huuraanpassing

Wat is het huurbeleid van Vidomes voor 2020?

De hoogte van de huurprijs sluit zoveel mogelijk aan bij de kwaliteit van uw woning. De kwaliteit van de woning wordt aangegeven door de maximale huur. Dit bedrag vindt u  in de bijlage van de brief huuraanpassing die u eind april ontvangt.

  • Ligt uw huur op 81% van de maximale huur? Dan krijgt u een huurverhoging van 2,6%. Dit is gelijk aan het inflatiepercentage van 2019.
  • Ligt uw huur onder de 81% van de maximale huur? Dan krijgt u meer huurverhoging, tot maximaal 4,6%. Dit is 2% boven het inflatiepercentage van 2019.
  • Ligt uw huur boven de 81% van de maximale huur? Dan krijgt u een huurverhoging die lager is dan het inflatiepercentage van 2019, dus lager dan 2,6%.

Wilt u precies weten welk percentage huuraanpassing hoort bij het percentage van de maximale huur u betaalt? Bekijk dan ons overzicht huuraanpassing.

Huurders met een inkomen vanaf € 43.574,- krijgen een extra huurverhoging tot maximaal 4% boven het inflatiepercentage van 2019. Dit geldt niet als uw huurprijs boven de 95% van de maximale huur ligt.

Betaalt u per 1 juli 2020 een basishuur (= huurprijs van uw woning zonder servicekosten) van meer dan € 620,- per maand voor een appartement of € 664,- per maand voor een eengezinswoning? Dan komt u misschien in aanmerking voor huurbevriezing of huurverlaging. Vul onze ‘Check huurbevriezing of -verlaging’ in en zie direct of u dit kunt aanvragen. Onze video ‘Huuraanpassing’ laat u stapsgewijs zien hoe u huurbevriezing of huurverlaging aanvraagt en welke documenten u dan mee moet sturen.

Wat houdt de basishuur in?

De basishuur is de huurprijs van uw woning zonder de servicekosten. De basishuurprijs vindt u terug in de brief huuraanpassing die u vóór 1 mei ontvangt.

Mijn inkomen is hoger dan de inkomensgrens van € 43.574,-. Mag ik in mijn woning blijven wonen?

Ja, dat mag. Pas als u gaat verhuizen gelden de standaard inkomensregels voor toewijzing van een sociale huurwoning. De kans dat u in zo’n geval opnieuw voor een sociale huurwoning in aanmerking komt is - op basis van uw inkomen boven de inkomensgrens - klein.

Mijn huur stijgt tot boven de € 737,14. Krijg ik wel huurtoeslag?

Als u op dit moment al huurtoeslag ontvangt dan behoudt u deze gewoon. 

Vraagt u dit jaar voor het eerst huurtoeslag aan? Dan komt u misschien in aanmerking voor een huurverlaging tot het bedrag van € 737,14. Woont u met 1 of 2 personen in een grote woning? Dan krijgt u geen huurverlaging, maar helpt onze seniorenmakelaar u als u wilt met voorrang aan een passende betaalbare woning.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor huurtoeslag?
Vul op de website van de Belastingdienst uw gegevens in. Vul dan bij kale huur een bedrag in van € 737,-  en bij servicekosten een bedrag van € 0,-. U ziet dan direct of u voor huurtoeslag in aanmerking komt. Als blijkt dat u voor huurtoeslag in aanmerking komt, neem dan contact met ons op via huuraanpassing@vidomes.nl. Vergeet dan niet de volgende gegevens in de mail te zetten: uw adres, uw huidige bruto maandinkomen en - indien van toepassing - het bruto maandinkomen van uw eventuele partner.

Wordt er bij de huuraanpassing onderscheid gemaakt tussen huurders met AOW en huurders zonder AOW?

In 2019 maakten we nog onderscheid tussen huurders met en zonder AOW. In 2020 geldt dit onderscheid alleen nog voor huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. AOW-gerechtigden zijn hiervan - volgens de wet - uitgezonderd.

Ik huur een onzelfstandige woning. Wat is mijn huuraanpassing?

U krijgt een huurverhoging van 4,1%. Betaalt u nu al 90% of meer van de maximale huur, dan krijgt u een inflatievolgende huurverhoging van 2,6%.

Is de huurverhoging volgens u niet correct en woont u in een sociale huurwoning?

Dien dan vóór 1 juli 2020 bezwaar bij ons in via het bezwaarformulier van de Huurcommissie of vraag het aan bij de Huurcommissie via telefoonnummer 0800 - 488 72 43.

Ik huur een vrije sector woning. Wat is mijn huuraanpassing?

Voor de meeste vrije sectorwoningen verhogen we de huur met het inflatiepercentage van 2019, namelijk 2,6%.

Van sommige vrije sector woningen is de huurprijs lager dan de gemiddelde huurprijs in de vrije sector markt. Huurders van deze woningen krijgen een huurverhoging van 4,6% (inflatiecorrectie van 2,6% plus 2%). Soms is de huurverhoging iets minder dan 4,6% omdat in deze gevallen de huur dichter op de gemiddelde huurprijs van de vrije sectormarkt ligt.

Enkele huurders hebben nog een oud huurcontract met andere bepalingen. Uiteraard houden we hier rekening mee bij de huuraanpassing voor deze groep huurders.

Ik huur een woonwagen. Wat is mijn huuraanpassing?

U krijgt een huurverhoging van 4,1%. Voor huurders in Rijswijk (Molenhof) is de huurverhoging 2,6%.

Ik huur een garage. Wat is mijn huuraanpassing?

U krijgt een huurverhoging van € 5,- per maand.

Ik huur een parkeerplaats, berging, kelder of tuin. Wat is mijn huuraanpassing?

U krijgt een huurverhoging van 4,6%.

Is de huurverhoging volgens u niet correct en woont u in een vrijesectorwoning?

Dien uw bezwaar dan in via ons algemeen contactformulier. Als wij uw bezwaar afwijzen dan kunt u een procedure bij de rechtbank opstarten.

Zie ook

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag