Scootmobiel

Een van de voorzieningen die u kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen is een scootmobiel. Op deze pagina leest u meer over hoe u een scootmobiel kunt aanvragen bij uw gemeente en welke regels er gelden.

Veel gevraagd over Scootmobiel

Ik heb een scootmobiel of elektrische driewieler nodig. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als u gebruik wilt maken van een scootmobiel of elektrische driewieler, dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Wmo staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Als u een scootmobiel of elektrische driewieler krijgt toegewezen, dan kijkt de gemeente samen met Vidomes welke mogelijkheden er zijn om de scootmobiel of elektrische driewieler te stallen in uw woongebouw.

Waar mag ik mijn scootmobiel of elektrische driewieler stallen?

Algemeen

U stalt uw scootmobiel of elektrische driewieler altijd op de aangewezen, officiele stallingsplek die u door Vidomes is toegewezen. Dit is nodig voor de brandveiligheid. Zo houden we vluchtroutes vrij en blijven doorgangen toegankelijk voor hulpdiensten. Niet in elk woongebouw is het mogelijk om een scootmobiel of elektrische driewieler te parkeren. Per aanvraag bekijken we de mogelijkheden in uw woongebouw.

Vidomes controleert of bewoners zich aan de regels houden. Is dit niet het geval? Dan spreken wij u hierop aan en zal u de scootmobiel moeten verplaatsen/verwijderen.

Heb ik toestemming nodig voor het stallen van mijn scootmobiel of elektrische driewieler in mijn woongebouw?

Algemeen

Ja, u mag uw scootmobiel of elektrische driewieler alleen in uw woongebouw stallen als u hiervoor toestemming heeft gekregen van Vidomes. U vraagt eenvoudig toestemming aan via het contactformulier, of via de gemeente (WMO consulent). Wij beoordelen uw aanvraag en kijken wat een geschikte stallingsplek is in uw woongebouw. Let op: u mag uw scootmobiel of elektrische driewieler alleen stallen op de door Vidomes aangewezen, officiële stallingsplek.

Heeft u een scootmobiel of elektrische driewieler toegewezen gekregen door uw gemeente? Dan hoeft u geen aanvraag bij ons in te dienen. Uw WMO consulent doet deze aanvraag bij Vidomes. Vidomes en de gemeente beoordelen samen wat een geschikte stallingsplek is. U krijgt daarna een bericht van de gemeente. 

Ik heb een aanvraag ingediend voor een stallingsplek voor mijn scootmobiel of elektrische driewieler. Wat is de status van mijn aanvraag?

Algemeen

Als u een scootmobiel of elektrische driewieler en stallingsplek heeft aangevraagd via het Wmo-loket van uw gemeente, dan kunt u hiervoor contact opnemen met de gemeente.

Heeft u zelf een scootmobiel of elektrische driewieler gekocht? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Moet ik betalen voor een stallingsplek voor mijn scootmobiel of elektrische driewieler?

Algemeen

Ja, u betaalt hiervoor een vergoeding. Sluit u de overeenkomst af na 1 januari 2022? Dan betaalt u hiervoor maandelijks een vergoeding per scootmobiel/elektrische driewieler.

Woont u in een VvE-complex? Het bedrag voor de vergoeding wordt door de VvE bepaald.

Waar kan mijn bezoek zijn of haar scootmobiel stallen?

Algemeen

Voor de veiligheid van u en uw medebewoners mogen bezoekers geen scootmobiel stallen in uw woongebouw. Bezoekers moeten hun scootmobiel daarom buiten het woongebouw stallen. Vidomes controleert of bewoners zich aan de regels houden. Is dit niet het geval? Dan spreken wij u hierop aan.

Wat is een Fireblocker?

Algemeen

Een Fireblocker is een brandblusapparaat dat bij de accu van uw scootmobiel of elektrische driewieler wordt geplaatst om een brand te voorkomen. De Fireblocker wordt automatisch geactiveerd als uw scootmobiel in brand staat en blust de brand. Dit verhoogt de brandveiligheid in uw woongebouw.

Wie betaalt de kosten voor de aankoop, plaatsing en het onderhoud van de Fireblocker?

Algemeen

Heeft u een scootmobiel of elektrische driewieler aangevraagd via het Wmo-loket van uw gemeente? Dan betaalt de gemeente deze kosten.

Heeft u een eigen (particuliere) scootmobiel of elektrische driewieler? Dan betaalt u deze kosten zelf. U bent in dat geval dus ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de Fireblocker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inspectie en het vervangen van de batterij. Voor het plaatsen van een Fireblocker kunt u contact opnemen met een scootmobielspecialist.

Wat moet ik doen als er brand ontstaat in mijn scootmobiel of elektrische driewieler en de Fireblocker blust deze brand?

Algemeen

Bel altijd de brandweer bij een brand, ook als de Fireblocker deze heeft geblust. Heeft u de scootmobiel of elektrische driewieler gekregen via het Wmo-loket van uw gemeente? Dan kunt u de schade melden bij de gemeente. Heeft u de scootmobiel zelf gekocht? Neem dan contact op met uw leverancier. 

Hoe zeg ik de huur op van de stalling voor mijn scootmobiel of elektrische driewieler?

Algemeen

U zegt eenvoudig de huur van uw scootmobielplek op door in te loggen in Mijn Vidomes en vervolgens het formulier Huur opzeggen in te vullen. Dit kan op elke werkdag van de maand. De opzegtermijn is minimaal één maand. Uw huurovereenkomst voor de stallingsplek voor de scootmobiel loopt altijd in combinatie met uw huurovereenkomst van de woning. Zegt u de huur van uw woning op? Dan zegt u dus ook de huur van uw stallingsplek op.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag