Gevelonderhoud Het Fregat van start

Nieuwe kozijnen, nieuw voegwerk – Vidomes knapt de buitenkant van woongebouw Het Fregat in Zoetermeer helemaal op. Er waren wat hobbels in de voorbereiding, maar nu zijn we dan ook echt van start.

Onderzoek in 2017 en 2018 toonde aan dat de kwaliteit van het metselwerk en de kozijnen achteruitging. Een aantal bewoners had lekkage bij ramen die naar binnen opengaan, en sommige kozijnen lieten houtrot zien. Dat moest allemaal worden aangepakt.

Kunststof kozijnen
De houten kozijnen maken nu plaats voor onderhoudsarme kunststof kozijnen. We kiezen voor kunststof, omdat het een gebouw is met veel verspringingen aan de buitenkant. Daar kun je geen simpele rechte steiger of hangbak tegenaanzetten, wat het schilderonderhoud heel duur maakt.

Bij de keuze van de kozijnen hebben we goed gekeken naar duurzaamheid en hergebruik. De kozijnen hebben dubbelglas, en geïsoleerde profielen, zijn 100% recyclebaar en loodvrij, en zijn deels gemaakt van gerecycled materiaal. Bewoners die de zon buiten willen houden, kunnen tegen een huurverhoging voor een zonnescherm (screen) kiezen.

Tegelijkertijd met de vernieuwing van het metselwerk en de kozijnen voeren we ook onderhoud aan goten en regenwaterafvoeren uit. Daarnaast vervangen we de tussenschotten en schilderen we het staal van de hekwerken en tussenschotten.

Vertraging
Hoewel het eerste onderzoek al een paar jaar geleden plaatsvond, heeft het even geduurd voordat we echt aan de slag konden. In en om Het Fregat zijn namelijk vleermuizen gesignaleerd. Volgens de wet natuurbescherming mag je dan alleen in een bepaalde periode aan het gebouw werken.

Ook corona zorgde voor vertraging. Bewoners bij wie we de kozijnen vervangen, zouden tijdelijk op een andere plek in het gebouw terechtkunnen. Door corona moest iedereen in de eigen woning blijven. Daarom besloten we om het project een jaar uit te stellen.

Klaar voor jaren
Gelukkig zijn we dan nu ook echt aan de slag. Nog even en bewoners kunnen genieten van geïsoleerde kozijnen – met of zonder screen – en nieuw voegwerk. Straks staat Het Fregat er weer voor jaren mooi bij.