Na 9 jaar eindelijk een andere woning

Wij bouwen op dit moment 42 eengezinswoningen aan de Idenburglaan in Rijswijk. In totaal hadden 2000 woningzoekende gezinnen op deze woningen gereageerd via Woonnet Haaglanden. Een enorm aantal dat laat zien hoe nijpend het woningtekort in de sociale huursector is. Eén van de gelukkige gezinnen die aan de Idenburglaan gaat wonen is de familie Habibi uit Rijswijk.

Van een 3-kamer portiekwoning naar een 4-kamer eengezinswoning
Met een inschrijfduur van 9 jaar is het de familie Habibi eindelijk gelukt om een grotere ‘passende’ woning te vinden. Ze zijn dolblij: “Alles in ons toekomstig huis is nieuw en onze twee kinderen krijgen elk hun eigen slaapkamer”, aldus meneer Habibi. “We zijn blij dat we in Rijswijk blijven wonen. De omgeving voelt vertrouwd en onze kinderen gaan hier naar school en hebben hun vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.”

Mevrouw Habibi is vooral blij met de tuin en dat het huis energiezuinig is. “Voor de kinderen vind ik het fijn dat ze straks in onze grote tuin kunnen spelen. En ons huis is energiezuinig. Niet alleen goed voor onze energierekening, maar ook voor het milieu.” Aanvullend zegt ze: “Het elektrisch koken vind ik nog wel spannend, want ik heb geen idee hoe dat werkt”. Haar man vult aan: “Koken is belangrijk voor mijn vrouw, dus we zullen een goede elektrische kookplaat kopen”.

Goed geïnformeerd via een persoonlijk gesprek
Alle 42 bewoners zijn de afgelopen weken op ons geïnformeerd over hun nieuwe woning. Tijdens de individuele gesprekken kon men vragen stellen en werd de 3D-video, die voor dit project gemaakt is, vertoond. “Heel mooi om alvast ons huis van binnen te zien”, aldus mevrouw Habibi.

De zoektocht naar een andere woning was frustrerend
De familie Habibi heeft de afgelopen jaren bijna wekelijks gereageerd op het woningaanbod in Rijswijk. Telkens zonder succes. Dit was frustrerend, vooral omdat hun huidige woning te klein is voor 4 personen. “Onze zoon en dochter slapen nu in een stapelbed op een kleine slaapkamer”, zo vertelt meneer Habibi.

Meer betaalbare sociale huurwoningen zijn nodig
De woningnood is hoog en er is nauwelijks doorstroom op de Rijswijkse sociale woningmarkt. “We willen meer betaalbare huurwoningen bouwen, zowel appartementen als eengezinswoningen. Via nieuwbouw willen we inzetten op een betere doorstroming van Rijswijkse huurders naar een beter passende woning in Rijswijk. Zo krijgen namelijk meer mensen de mogelijkheid op een betaalbare huurwoning, want de huurprijzen die particuliere verhuurders en beleggers hanteren zijn voor een groot deel van onze doelgroep niet te betalen”, aldus onze bestuurder Daphne Braal.