Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Op 1 juli moet in elk huis op elke verdieping een rookmelder hangen. De meeste Vidomes-woningen hebben al rookmelders. Heeft u nog geen rookmelder hangen op elke verdieping in uw woning? Vraag deze dan aan via het formulier Rookmelder aanvragen. Voor het installeren van de rookmelder(s) schakelen we Roessen & Roessen Bedrijfsdiensten in. Zij nemen contact met u op om een afspraak te maken.

Waarom is een rookmelder belangrijk?

Wanneer we slapen, ruiken we niks. Alleen het gehoor werkt dan nog, aldus Brandweer Nederland. Maakt een wasmachine bijvoorbeeld kortsluiting? Dan worden bewoners niet wakker van de rooklucht. Door de giftige rook in te ademen, kunnen ze binnen een paar minuten bewusteloos raken. Een rookmelder merkt de rooklucht wel op en zorgt voor een felle pieptoon. Hierdoor kunnen bewoners zichzelf in veiligheid brengen.

Waar moet een rookmelder hangen?

Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen. Per 1 juli zijn rookmelders ook verplicht in alle andere woningen. Dit zijn de regels:

  • Op elke verdieping moet minimaal één rookmelder aanwezig zijn.
  • In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat, moet ook een rookmelder hangen. Moet u bijvoorbeeld door een andere kamer lopen, voordat u bij de gang bent? Dan moet in deze kamer ook een rookmelder hangen.