Verkiezingen: corporaties doen oproep aan gemeenten

Om iedereen prettig te laten wonen, is een goede samenwerking tussen corporaties, huurders en gemeenten belangrijk. Eind september 2021 maakten Vidomes en Stichting Verhuurders Haaglanden (SVH) daarom de inspiratie- en wensenlijst ‘Bouw met ons mee’. Het is een uitnodiging aan politieke partijen en wethouders om samen heel veel woonzaken aan te pakken.

De belangrijkste punten uit ‘Bouw met ons mee’

  • Meer locaties aanwijzen voor de bouw van sociale huurwoningen
    Om de wachtlijsten voor een woning te verkorten, moeten er minimaal 12.000 sociale huurwoningen bijkomen in Haaglanden. Daarover zijn al afspraken gemaakt in het tussenakkoord ‘Nieuwe Woningmarkt Afspraken’. Maar gemeenten mogen nog meer locaties aanwijzen.
  • Nieuwe sociale huurwoningen verdelen over alle buurten
    Voor een wijk is het belangrijk dat er verschillende groepen mensen wonen. Daarom moeten mensen met een laag inkomen ook in verschillende buurten kunnen wonen. De SVH-corporaties zien graag dat 30% van alle nieuwbouwprojecten weer sociale huur is.
  • Beter samenwerken aan een leefbare buurt
    Gemeenten, corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en bewonerscommissies kunnen nog beter samenwerken bij problemen in de buurt of bij mensen thuis. Ziet een corporatiemedewerker dat mensen er een rommeltje van maken? Of dat mensen met criminele zaken bezig zijn? Dan moet de corporatie bijvoorbeeld sneller handhaving kunnen inschakelen. De gemeente speelt een belangrijke rol om die ‘korte lijnen’ mogelijk te maken.
  • Samen bouwen aan een duurzame toekomst
    Het klimaat warmt op. Zo is er vaker sprake van wateroverlast en van extreme hitte in de zomer. Tijd om dat samen aan te pakken en te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan meer groen en waterbergingen, maar ook aan de aanpassing van de gebouwen met isolatie en zonwering. Meer groen wordt nog wel spannend: veel gemeenten willen meer woningen bouwen om het woningtekort op te lossen. Dat gaat vaak ten koste van groen.

Uitgebreide informatie over dit onderwerp vindt u op socialeverhuurdershaaglanden.nl/bouwmee.

Meedenken tijdens kenniscafés
Eén ding is zeker: gemeenten en corporaties hebben elkaar hard nodig bij alle uitdagingen. Vidomes denkt graag mee over wat er na de verkiezingen in de plannen moet staan. Samen met de collega-corporaties nodigen we straks de nieuwe raadsleden uit voor ‘kenniscafés’. Zo kunnen we samen kennis en ideeën met elkaar delen over wat er nodig is voor prettig wonen.