Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. Voor woningruil heeft u schriftelijke toestemming nodig van de (beide) verhuurder(s). Vul gezamenlijk het aanvraagformulier woningruil in en lever dit bij ons in. Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan is Vidomes in principe bereid haar medewerking te verlenen aan de woningruil.

Veel gevraagd over Woningruil

Kan ik met iemand ruilen van studentenkamer?

Ja, dat kan. U moet hiervoor beiden zelf de huur voor de oude studentenkamer opzeggen. Bij de bevestiging van de huuropzegging ontvangt u een coöptatie-formulier (instemmingsformulier). Dit formulier moet ondertekend worden door uzelf en de kandidaat waarmee u de studentenkamer wilt ruilen. Stuur het ingevulde formulier vervolgens naar ikwilhuren@vidomes.nl.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Hoe moet ik mijn woning achterlaten?

U laat de woning leeg en schoon achter en de tuin moet netjes zijn. De werkzaamheden die vermeld staan op het inspectierapport van de controle moeten klaar zijn. Meer informatie leest u in de brochure Zo laat u de woning netjes achter.

Wilt u dat de gemeente grofvuil bij u ophaalt? Maak dan op tijd een afspraak. Het kan soms wel tot 15 werkdagen duren vóór de gemeente bij u langs kan komen. Op de website van uw gemeente vindt u meer informatie.

Moeten we zelf de huur voor de oude woning opzeggen?

Ja, u moet (beiden) zelf de huur voor de oude woning opzeggen. Dit gebeurt niet automatisch met de toestemming voor de woningruil. Opzeggen kan via het Huur opzeggen.

Houd u er rekening mee dat u minimaal een maand opzegtermijn heeft.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Bij woningruil passen wij soms de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt. Dit kan nodig zijn omdat er bijvoorbeeld een verbetering in de woning is aangebracht en de huur hierdoor niet meer in overeenstemming is met de geboden kwaliteit.

Zijn er kosten verbonden aan woningruil?

Alleen als de woningruil door gaat, zijn er kosten aan verbonden. Naast de te betalen huur, brengen wij u ook administratiekosten in rekening voor de nieuwe woning. Deze kosten zijn € 51,74.

Welke documenten moet ik inleveren voor woningruil?

Naast het invullen van het aanvraagformulier voor woningruil vragen we u om een aantal documenten. Deze documenten vindt u in de documentenlijst. U stuurt deze documenten mee met het aanvraagformulier voor woningruil.

Gaat het om woningruil tussen 2 Vidomes woningen, dan hebben we van u beiden alle documenten nodig.

Uitzonderingen
Bewoners uit Zoetermeer die binnen Zoetermeer willen verhuizen hoeven geen uittreksel BRP aan te vragen en aan te leveren. 
Dit geldt ook voor bewoners uit Leidschendam/Voorburg die binnen Leidschendam/Voorburg willen verhuizen.

Wilt u ruilen met een woning van een andere woningcorporatie?
Dan vraagt u de woningruil aan bij de andere corporatie en levert u daar ook uw documenten in. Wij ontvangen dan alleen de documenten van de ruilkandidaat.

Welk aanvraagformulier moeten we invullen voor de woningruil?

Bent u beiden huurder van Vidomes, dan vult u allebei een aanvraagformulier woningruil van Vidomes in.

Huurt u nu van Vidomes en wilt u gaan huren van een andere woningcorporatie? Dan vult u het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het aanvraagformulier woningruil van Vidomes in.

Bij de aanvraag vragen we u ook om een aantal documenten mee te sturen, zie de documentenlijst.

Is woningruil mogelijk met een woning van een andere corporatie?

Ja, dit is mogelijk. Vul dan het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het aanvraagformulier woningruil van Vidomes in.

Hoe verloopt het aanvragen van een woningruil?

We zetten de stappen graag voor u op een rij:

Stap 1. Bent u beiden huurder van Vidomes, dan vult u allebei het aanvraagformulier woningruil van Vidomes in. 

Huurt u nu van Vidomes en wilt u gaan huren van een andere woningcorporatie?
Dan vult u het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het aanvraagformulier woningruil van Vidomes in.

Bij de aanvraag vragen we u ook om een aantal documenten mee te sturen, zie hiervoor de documentenlijst.

Stap 2. De woningcorporatie onderzoekt of uw aanvraag compleet is, en of de woning past bij het inkomen en aantal personen dat in de woning wil gaan wonen.

Heeft u een huurschuld? Dan vragen wij u om deze eerst af te lossen en daarna uw aanvraag in te dienen.

Stap 3. Als alles in orde is, dan wordt er met de vertrekkende huurder een afspraak gemaakt met de opzichter voor een controle van de woning op schoon, heel, veilig, zelf aangebrachte voorzieningen en mogelijke aanwezigheid asbest. Als de opzichter na deze controle een negatief advies geeft op een van de genoemde controle punten om te ruilen wordt de woningruil niet geaccepteerd.

Stap 4. De woningcorporatie geeft wel/geen toestemming voor de woningruil. U ontvangt hierover telefonisch of per e-mail een bericht.

Stap 5. Heeft u beiden toestemming voor de woningruil? Dan betekent dit nog niet dat de huur van uw huidige woning is opgezegd. U moet beiden eerst zelf de huur van uw huidige woning opzeggen. Bij Vidomes doet u dat makkelijk online via het Huur opzeggen. Houd u rekening met 1 maand opzegtermijn.

Stap 6. Zijn beide huuropzeggingen ontvangen, dan nemen wij (of de andere woningcorporatie) contact met u op. Vervolgens maken we een afspraak om alles te regelen voor de nieuwe huurovereenkomst.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

  • Alle betrokkenen wonen minimaal 1 jaar in de huidige woning.
  • Alle betrokkenen staan minimaal 1 jaar op het adres van de ruilwoning ingeschreven bij de gemeente.
  • U heeft geen huurschuld.
  • Het aantal kamers van de woningen komt overeen met het aantal personen.
  • Uw inkomen en grootte van uw huishouden komen overeen met de eisen die aan de betreffende woning gesteld zijn.
  • Er is nu en in het verleden geen overlast van u geweest aan uw buren.
  • Als het niet gaat om woningruil tussen twee woningen van Vidomes, dan moet de andere woningcorporatie ook toestemming geven.

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Dit kan bijvoorbeeld via www.woningruil.nl. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan de eisen van gemeentes en verhuurders. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil. Informeer naar de hoogte van de huur bij ons of de andere verhuurder.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag