Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. Voor woningruil heeft u schriftelijke toestemming nodig van de (beide) verhuurder(s). Vul gezamenlijk het in en lever dit bij ons in. Als u aan alle voorwaarden voldoet, is Vidomes in principe bereid haar medewerking te verlenen aan de woningruil.

Ik wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Wij toetsen of u aan de inkomensvoorwaarden en de huishoudgrootte voldoet. Er kunnen ook andere voorwaarden van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als het om woning gaat die bestemd is voor een speciale doelgroep. Ook dit controleren wij.

Heeft u een huurschuld? Dan raden wij u aan deze eerst af te lossen. Zodra u deze heeft betaald, kunt u uw aanvraag indienen.

Na beoordeling van uw aanvraag nodigen wij u uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken en handelen we het administratief af. Binnen 2 weken na het gesprek ontvangt u schriftelijk toestemming.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan de eisen die gemeentes en verhuurders stellen. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil. Informeer naar de hoogte van de huur door ons te bellen.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

  • Alle betrokkenen wonen minimaal 1 jaar in de huidige woning.
  • Alle betrokkenen staan minimaal 1 jaar op het adres van de ruilwoning ingeschreven bij de gemeente.
  • U heeft geen huurschuld.
  • Het aantal kamers van de woningen komt overeen met het aantal personen.
  • Uw inkomen en grootte van uw huishouden komen overeen met de eisen die aan de betreffende woning gesteld zijn.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Bij woningruil passen wij soms de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt. Dit kan nodig zijn omdat er bijvoorbeeld een verbetering in de woning is aangebracht en de huur hierdoor niet meer in overeenstemming is met de geboden kwaliteit.

Zijn er kosten verbonden aan woningruil?

Ja, er zijn kosten verbonden aan woningruil. Naast de te betalen huur, brengen wij u ook administratiekosten in rekening. Deze kosten zijn € 47,25. Deze kosten zijn per huurder.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag