Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. Voor woningruil heeft u schriftelijke toestemming nodig van de (beide) verhuurder(s). Vul gezamenlijk het

aanvraagformulier woningruil

in en lever dit bij ons in. Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan is Vidomes in principe bereid haar medewerking te verlenen aan de woningruil.

Veel gevraagd over Woningruil

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

  • Alle betrokkenen wonen minimaal 1 jaar in de huidige woning.
  • Alle betrokkenen staan minimaal 1 jaar op het adres van de ruilwoning ingeschreven bij de gemeente.
  • U heeft geen huurschuld.
  • Het aantal kamers van de woningen komt overeen met het aantal personen.
  • Uw inkomen en grootte van uw huishouden komen overeen met de eisen die aan de betreffende woning gesteld zijn.
  • Er is nu en in het verleden geen overlast van u geweest aan uw buren.
  • Als het niet gaat om woningruil tussen twee woningen van Vidomes, dan moet de andere woningcorporatie ook toestemming geven.

Is woningruil mogelijk met een woning van een andere corporatie?

Ja, dit is mogelijk. Vul dan het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het

aanvraagformulier woningruil

van Vidomes in.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Zijn er kosten verbonden aan woningruil?

Alleen als de woningruil door gaat, zijn er kosten aan verbonden. Naast de te betalen huur, brengen wij u ook administratiekosten in rekening voor de nieuwe woning. Deze kosten zijn € 49,45.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Bij woningruil passen wij soms de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt. Dit kan nodig zijn omdat er bijvoorbeeld een verbetering in de woning is aangebracht en de huur hierdoor niet meer in overeenstemming is met de geboden kwaliteit.

Hoe beoordeelt Vidomes een aanvraag voor woningruil?

Wij toetsen of u aan de inkomensvoorwaarden en de huishoudgrootte voldoet. Er kunnen ook andere voorwaarden van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als het om een woning gaat die bestemd is voor een speciale doelgroep. Ook dit controleren wij.

Heeft u een huurschuld? Dan vragen wij u om deze eerst af te lossen en daarna uw aanvraag in te dienen.

Na beoordeling van uw aanvraag nemen wij telefonisch of per e-mail contact met u op om uw aanvraag te bespreken. Misschien ontbreken er nog documenten die wij nodig hebben om de woningruil te beoordelen. U krijgt dan de mogelijkheid om deze alsnog in te leveren. Zodra alle documenten in orde zijn, laten wij u weten of wij akkoord zijn met de woningruil. U ontvangt hier schriftelijk bericht over.

Moeten we zelf de huur voor de oude woning opzeggen?

Ja, u moet (beiden) zelf de huur voor de oude woning opzeggen. Dit gebeurt niet automatisch met de toestemming voor de woningruil. Opzeggen kan via het formulier 'Huur opzeggen'.

Houd u er rekening mee dat u minimaal een maand opzegtermijn heeft.

Welke documenten moet ik inleveren voor woningruil?

Naast het invullen van het aanvraagformulier voor woningruil vragen we u om een aantal documenten. Deze documenten vindt u in de

documentenlijst

. U stuurt deze documenten mee met het aanvraagformulier voor woningruil.

Gaat het om woningruil tussen 2 Vidomes woningen, dan hebben we van u beiden alle documenten nodig.

Wilt u ruilen met een woning van een andere woningcorporatie? Dan vraagt u de woningruil aan bij de andere corporatie en levert u daar ook uw documenten in. Wij ontvangen dan alleen de documenten van de ruilkandidaat.

Welk aanvraagformulier moeten we invullen voor de woningruil?

Bent u beiden huurder van Vidomes, dan vult u allebei een

aanvraagformulier woningruil

van Vidomes in.

Huurt u nu van Vidomes en wilt u gaan huren van een andere woningcorporatie? Dan vult u het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het

aanvraagformulier woningruil

van Vidomes in.

Bij de aanvraag vragen we u ook om een aantal documenten mee te sturen, zie de

documentenlijst

.

Hoe verloopt het aanvragen van een woningruil?

We zetten de stappen graag voor u op een rij:

Stap 1. Bent u beiden huurder van Vidomes, dan vult u allebei het

aanvraagformulier woningruil

van Vidomes in. 
Huurt u nu van Vidomes en wilt u gaan huren van een andere woningcorporatie? Dan vult u het formulier in van de andere corporatie. De persoon die de woning van Vidomes wil huren, vult het

aanvraagformulier woningruil

van Vidomes in.

Bij de aanvraag vragen we u ook om een aantal documenten mee te sturen, zie hiervoor de

documentenlijst

.

Stap 2. De woningcorporatie onderzoekt of de woning past bij het inkomen en aantal personen dat in de woning wil gaan wonen.

Stap 3. De woningcorporatie geeft wel/geen toestemming voor de woningruil. U ontvangt hier schriftelijk of per e-mail een bericht over.

Stap 4. Heeft u beiden toestemming voor de woningruil? Dan betekent dit nog niet dat de huur van uw huidige woning is opgezegd. U moet beiden eerst zelf de huur van uw huidige woning opzeggen. Bij Vidomes doet u dat makkelijk online via www.vidomes.nl/huuropzeggen. Houd u rekening met 1 maand opzegtermijn.

Stap 5. Zijn beide huuropzeggingen ontvangen, dan nemen wij (of de andere woningcorporatie) contact met u op. Vervolgens maken we een afspraak om alles te regelen voor de nieuwe huurovereenkomst.

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan de eisen van gemeentes en verhuurders. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil. Informeer naar de hoogte van de huur bij ons of de andere verhuurder.

Zie ook

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag