Balkons in de Muziekbuurt Rijswijk kleuren groen

Bewoners van de Muziekbuurt in Rijswijk ontvingen deze maand een biologisch plantenpakket om hun balkons op te fleuren. Maar ook om in contact te komen met hun buren. De actie is onderdeel van de Balkonparadijs-campagne, een initiatief van IVN Natuureducatie en Steenbreek Rijswijk. De 150 balkonpakketten worden cadeau gedaan om de burencontacten en de leefbaarheid in de wijk te vergroten en de natuur in de wijk te vergroenen. Vidomes maakte deze campagne mede mogelijk.

De bewoners reageerden enthousiast op de balkonpakketten bestaande uit 9 planten, aardewerken potten, biologische potgrond en kleikorrels. ‘’Wat een ontzettend mooie actie en wat goed dat er ook wordt gedacht aan mensen die geen tuin hebben” reageerde een inwoner van de Muziekbuurt blij. Partners in de wijk zoals de Natuurtuin, Welzijn Rijswijk en de bewonersorganisatie De Muziekbuurt maakten van de uitgifte een feestje. Vastgebonden op de fiets, in de achterbak van de auto, in een winkelwagen of boodschappentrolley vonden de pakketten hun weg naar de bewoners en hun balkons.

Natuur dichtbij
De campagne in Rijswijk was specifiek gericht op bewoners van flats en portiekwoningen. Deze woningen hebben vaak een balkon en een groot deel van het woningbezit in Rijswijk bestaat uit hoogbouw. “Op het balkon is veel meer natuur te krijgen dan mensen in eerste instantie denken”, zegt Wendy Bakker van Steenbreek Rijswijk. Samen met Tonja van Gorp, projectleider van IVN Natuureducatie Zuid-Holland bedacht zij het balkonprogramma. Tonja is ook verantwoordelijk voor het programma Groen Dichterbij in Rijswijk. “Met het balkonparadijs brengen we de natuur heel dichtbij huis. We weten dat het mensen blijer, vitaler en gezonder maakt. Bovendien helpen we bijen, vlinders en vogels in de stedelijke omgeving. Een beetje natuur op het balkon zorgt voor een fijne eigen plek en een mooiere buurt.”

Meer burencontact
Vidomes, Rijswijk Wonen en de gemeente Rijswijk sloten bij het initiatief aan en maakten deze campagne samen met de Provincie Zuid-Holland mogelijk. Door aan te sluiten bij deze campagne hoopt Vidomes dat buren contact met elkaar maken en elkaar wat vaker opzoeken. Onze gebiedsconsulent Sylvia Arts zegt hierover: “Het plantenpakket bestaat uit 9 planten, maar het is de bedoeling dat men 1 plant aan een bekende of onbekende buur geeft. Door een plant weg te geven ontstaat er een gesprek tussen de buren. Er is op dat moment aandacht voor elkaar en verbinding gemaakt. En dat vergroot de betrokkenheid in het woongebouw en de buurt.

Wilt u meer weten over deze campagne?
Kijk op ivn.nl/balkonparadijs en Groen Dichterbij Rijswijk.