Goed ventileren als 4e basisregel corona

Thuiswerken is sinds de laatste persconferentie van de regering weer de norm. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich via de thuissituatie verspreidt, heeft de regering nu een 4e basisregel ingesteld, namelijk ventileren. Dit advies is inmiddels toegevoegd aan de andere 3 coronaregels: handen wassen, 1,5 meter afstand houden en hoesten of niezen in de elleboog.

Premier Rutte hamerde al op deze 4e basisregel met de woorden: “Ventileer iedere dag minstens een kwartier frisse lucht door het huis, de school, de winkel of horecagelegenheid”. Het RIVM geeft op haar website nu meer duidelijkheid over het ventileren. Reden voor ons om de ventilatieregels ook met u te delen. Ook via een post op Facebook informeren we huurders over deze 4e basisregel.

Wat is goed ventileren?
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties - en mogelijk ook het coronavirus - te beperken.

Het RIVM adviseert de volgende maatregelen voor thuisventilatie:

  • Ventileer 24 uur per dag.
  • Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding en maak deze regelmatig schoon.
  • Zet ramen of roosters open of zet de mechanische ventilatiesysteem dagelijks een tijdje in de hoogste stand.
  • Ook luchten is een vorm van ventilatie, bijvoorbeeld door zo’n 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Er komt dan in één keer veel verse lucht naar binnen.
  • Lucht regelmatig (bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten).

Luchtvochtigheid en corona Een goede balans in luchtvochtigheid thuis kan helpen om de kans op verspreiding van corona te verkleinen. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40-60% te houden (meetbaar via een luchtvochtigheidsmeter of via sommige thermostaten). Ook planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Is het heel droog en warm weer? Laat dan de was in uw (woon)kamer drogen. Het RIVM geeft het advies te zorgen voor een goede balans in luchtvochtigheid.

Meer informatie
Op de website van het RIVM staat meer informatie over ventileren, incl. een video. Alle informatie over de vier basisregels vindt u op de website van de Rijksoverheid.