Onderhoudsproject portiekwoningen Westeinde over de helft

Op 9 maart was er koffie en taart voor alle bewoners van de 134 portiekwoningen rond het Westeinde in Delft. We vierden dat we met het groot onderhoud en de energiebesparende maatregelen over de helft zitten. Het gaat in totaal om vier blokken portiekwoningen aan het Westeinde, de Hugo de Grootstraat, het Westplantsoen en de Michiel ten Hovestraat.

Vele verbeteringen

Bij werkzaamheden kijkt Vidomes niet alleen naar het noodzakelijk onderhoud, maar ook naar wat er beter kan. Om de energielasten voor de bewoners te beperken, maken we alle woningen bijvoorbeeld energiezuiniger. Zo isoleren we het dak, de gevel en de vloer van de begane grond. Bovendien voorzien we de kozijnen van HR++ glas.

De toiletten worden allemaal nieuw. De keukens en badkamers vervangen we als dat nodig is. Mechanische ventilatie helpt de bewoners beter te ventileren: schimmelvorming in vochtige ruimtes is straks verleden tijd. Om de geluidsoverlast te beperken – een veelgehoorde klacht – kunnen bewoners die bovenburen hebben, kiezen voor een geïsoleerd plafond in de woonkamer en in de slaapkamer ernaast.

Alle draaiende delen vervangen we, waaronder de voordeuren. Deze krijgen een nieuwe kleur: groen. Een meerderheid van de bewoners heeft deze kleur gekozen. Ook de buitenkant van de vier blokken knappen we op. We installeren nieuwe postkasten en schilderen de buitenboel.

Goede voorbereidingen

Samen met de aannemer hebben we het onderhoudsproject zo goed mogelijk voorbereid. Hoewel het niet bij iedereen lukte, zijn we bij veel bewoners vooraf op bezoek geweest voor een ‘warme opname’. Tijdens zo’n opname inspecteren we de woning en maken we afspraken met bewoners om onaangename verrassingen te voorkomen. We gaan daarbij zoveel mogelijk uit van maatwerk. Als het nodig is, regelen we extra hulp voor huurders. Daarbij schakelen we soms de hulp van zorgorganisaties in.

Dit soort maatwerk is belangrijk om de vaart erin te houden. En dat lukt ons aardig. We verwachten dat de werkzaamheden eind 2023 klaar zijn. De woningen zijn dan klaar voor de toekomst en een stuk energiezuiniger zijn. Zo besparen huurders flink op hun energieverbruik.