Schimmel in uw woning – wat nu?

Door de hoge energieprijzen zetten veel huurders de thermostaat flink lager. Hierdoor horen wij steeds vaker klachten over schimmel. Graag vertellen we u hoe u schimmel voorkomt en bestrijdt.

Wat is schimmel en hoe ontstaat het in uw woning?

Schimmel is een levend organisme. Vaak zijn het kleine zwarte plekjes in de douche, keuken of hoeken van uw woning. Meestal krijgt de schimmel de kans om te groeien doordat er te veel vocht in de woning zit. Dit kan komen door:

  • Het gebruik van de woning door bewoners zelf
    Ruim 80% van de schimmelproblemen gaat over de leefsituatie in de woning. Door douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen komt er veel vocht (waterdamp) vrij. Maar ook de bewoners zelf en de planten in de woning zorgen voor vocht. Een gezin met vijf personen produceert zelf ongeveer een schoonmaakemmer aan vocht per dag. Al dit vocht moet wel de woning uit.
  • Bouwtechnische problemen in de woning
    Bij 20% van de schimmelproblemen ontstaat de schimmel, doordat er iets niet goed is met de woning. Vocht kan bijvoorbeeld optrekken uit de kruipruimte, door de buitenmuur naar binnentrekken (regendoorslag) of komt naar binnen door lekkage.

Vidomes merkt dat de laatste maanden de schimmelklachten flink toenemen

Door de hoge energieprijzen zetten sommige huurders de thermostaat onder de 15 graden. Soms gaat de verwarming helemaal uit. In dat geval kan er schimmel ontstaan. Zelfs als de thermostaat op 15 graden staat – volgens overheidsadvies – kan er schimmel ontstaan, omdat de buitenmuren tussen de 5 en 10 graden zijn.

Wat kunt u doen om schimmel en vocht in uw woning te voorkomen?

Schimmel- en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Ventileren doet u 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een aantal tips:

  • Zet uw (klep)raampjes op een kier of zet de ventilatieroosters open.
  • Heeft u mechanische ventilatie? Laat deze dan continu aan staan.
  • Ventileer extra na het douchen en koken en als u was in huis droogt.
  • Droog na het douchen de muren en vloer van de badkamer.
  • Beperk het aantal kamerplanten.
  • Naast ventileren ook luchten. Ventileren en luchten is niet hetzelfde. Luchten doet u door een paar minuutjes alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
  • Het RIVM adviseert om het in huis niet kouder te laten worden dan 15 graden. Zowel overdag als ’s nachts. Bij lagere temperaturen kan namelijk vocht neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken. Daardoor kunnen er schimmels ontstaan. Warme lucht kan meer vocht opnemen. Dat helpt om, samen met goed ventileren, het teveel aan vocht in de woning kwijt te raken.

Wat te doen als u toch schimmel in huis krijgt?

Als u schimmel ziet in uw woning, is het belangrijk hier wat aan te (laten) doen. Als de schimmel namelijk groter groeit, kan dit slecht zijn voor de luchtkwaliteit in uw woning. Zo gaat u te werk:

  • Kleine schimmelplekken haalt u zelf weg
    Dat doet u met een droge doek. Komt de schimmel weer terug? Meng dan water met chloor, spuit de plek in en laat dit enkele uren intrekken. Daarna kunt u de schimmel eventueel met een droge doek afnemen.
  • Neem bij grote schimmelplekken contact op met ons KlantContactCentrum
    Een van onze opzichters komt de situatie dan bekijken. De opzichters zijn hiervoor opgeleid en beoordelen of er iets moet gebeuren aan de woning of dat u de leefsituatie in de woning moet aanpassen.

Kan Vidomes sommige woningen niet beter isoleren om schimmel te voorkomen?

Vaak krijgen we van huurders de vraag of we hun individuele woning niet kunnen isoleren. Zo kan het energieverbruik omlaag en krijgt schimmel minder kans. Helaas is dat niet mogelijk. Dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, buitenmuurisolatie en dubbelglas doen we altijd als planmatig onderhoud. Dit betekent dat wij een heel complex in één keer doen. Daarbij pakken we de slechtste complexen als eerste aan.

We begrijpen dat huurders in slecht geïsoleerde woningen te maken hebben met sterk gestegen energieprijzen. Daarom hebben we nu meer medewerkers aangenomen om drie keer zoveel complexen per jaar aan te pakken. Toch kan dit betekenen dat u in een slecht geïsoleerde woning nog jaren moet wachten op uw beurt. In afwachting van het onderhoud kunt u alvast deze energiebesparende maatregelen nemen.