Schimmel voorkomen door ventileren

Vocht en schimmel in huis is een vervelend probleem dat helaas regelmatig voorkomt. Ook Vidomes krijgt meldingen binnen van huurders over vocht en schimmel. In de meeste gevallen ontstaat vocht en schimmel omdat er geen goede balans is tussen verwarmen en ventileren. Dan staan we bewoners graag bij met voorlichting en advies. Is er sprake van vocht en schimmel door bijvoorbeeld een lekkage, dan repareert Vidomes dat.

Maatregelen om energie te besparen

Met de huidige energieprijzen kunnen we ons voorstellen dat bewoners extra maatregelen nemen om energie - en dus geld - te besparen. Een aantal van deze maatregelen kan vocht en schimmel veroorzaken, namelijk:

  1. Minder of niet ventileren om warmte binnen te houden. Hierdoor wordt vochtige lucht onvoldoende afgevoerd, wat de kans op vocht en schimmel vergroot.
  2. De verwarming (te) laag zetten, onder de 15 graden. Warme lucht houdt meer vocht vast. Bij lagere temperaturen kan vocht neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken. Ook hierdoor kan schimmelvorming ontstaan.

Niet kouder dan 15 graden

Het RIVM adviseert om het in huis niet kouder te laten worden dan 15 graden. Zowel overdag als ’s nachts. Bij lagere temperaturen kan vocht neerslaan op de ramen, of in muren en plafonds trekken. Daardoor kunnen er schimmels ontstaan.

Voldoende luchten en ventileren is erg belangrijk - óók om energie te besparen!

Vocht en schimmel zijn niet alleen vervelend, maar ook slecht voor uw gezondheid. Daarnaast verwarmt droge lucht makkelijker dan vochtige lucht, dus ventileren helpt óók om energie te besparen.

Meer informatie over vocht en schimmel

Op onze website hebben we een speciale pagina ingericht met informatie, handige links en antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp. Ook staan hier tips om vocht en schimmel te voorkomen, zoals het belang van goed ventileren en luchten.

Tips om energie te besparen

We zien dat het voor veel huurders een moeilijke tijd is. Met de dure boodschappen en hoge energieprijzen is het voor mensen steeds lastiger om alles te kunnen betalen. We zijn dan ook blij dat het kabinet nu maatregelen neemt om de energierekening beter betaalbaar te maken. En ook via de gemeente zijn er verschillende regelingen. Meer informatie en tips vindt u op de pagina Energie besparen.

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit?

Heeft u klachten over vocht en schimmel of maakt u zich zorgen over uw energierekening? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een oplossing.