Samen werken we aan een groenere omgeving

Prettig wonen gaat verder dan alleen uw woning. Een fijne, groene omgeving zoals de tuin is ook belangrijk. Zeker nu het voorjaar er weer aankomt. Graag vertellen we u wat we – samen met u – voor een groenere omgeving kunnen doen.

Aandacht voor de gemeenschappelijke tuinen

Bij Vidomes kijken we op een nieuwe manier naar gemeenschappelijke tuinen. Zo zetten we ons in voor meer verschillende planten, dieren en insecten. Ook vinden we het belangrijk dat de tuinen regenwater kunnen opvangen, vasthouden en afvoeren. Tot slot willen we ze zo maken dat het koeler blijft op warme dagen. Wat doen we daarvoor?

  • We hebben een lijst gemaakt met bomen en planten die zorgen voor een groenere, waterbestendige en minder warme tuin. Wist u dat bomen die altijd al in Nederland groeiden, meer insecten en vogels aantrekken dan bomen uit een ander land? Door beter te kijken naar de bomen en planten die wij planten, willen we zorgen voor meer variatie in planten, dieren en insecten.
  • We kijken kritisch naar de hoeveelheid tegels in de gemeenschappelijke tuinen. Op warme zomerdagen is het in wijken met veel stenen vaak warmer dan in groene gebieden. Bovendien kan regenwater beter wegstromen als er meer groen is. Niet onbelangrijk: de planten en bomen nemen dit regenwater ook op.
  • We bieden huurders de kans om zelf (een deel van) van de gemeenschappelijke tuin te onderhouden. Vindt u dit leuk? Kijk dan op de pagina Zelf groen onderhouden rondom uw complex.

Waarom we geen sedum op bestaande daken leggen

Regelmatig krijgen wij de vraag of we sedumplanten op daken kunnen leggen. Wij vinden het fijn dat huurders betrokken zijn bij hun woonomgeving, maar helaas moeten we die vraag afwijzen. We leggen u graag uit waarom.

  • Een dak met sedum weegt ongeveer 75 kilo per vierkante meter. Na een flinke hoosbui op een plat dak kan dat gewicht oplopen tot 110 kilo. Voor veel bestaande daken is dat meestal te zwaar.
  • Als een dak hoger is dan 2,5 meter, moeten hoveniers zich aan speciale veiligheidsregels houden. De hovenier die het sedum onderhoudt, mag bijvoorbeeld niet met een ladder het dak op. Hij moet dan een valbeveiliging of steiger gebruiken. Dat maakt het onderhoud van sedumdaken duur.

Minder tegels, minder warmte in de tuin

Regelmatig zien we mooi ingerichte, groene tuinen die bij woningen horen. Helaas zien we ook tuinen die vol tegels liggen. Hierdoor kan regenwater niet goed weglopen. Daarnaast worden deze tuinen en hun omgeving in de zomer warmer. Wilt u dit helpen voorkomen? Haal enkele tegels weg en zet er plantjes voor terug. Zo maken we samen de tuinen groener. Dat is beter voor iedereen.

Geen tuin? Maak de plek rondom de bomen in uw straat groener
Staan er veel bomen in uw straat? En zitten er stukjes (kale) grond rondom de boom? Maak deze ‘boomspiegels’ groener. Wij helpen u graag met mooie bodembedekkers die u samen met uw buren kunt aanplanten. Lees hier hoe u tot 5 maart kunt meedoen.