Voorbereiding sterflats in Delft (Diepenbrockstraat) op het warmtenet

In Delft wordt er hard gewerkt aan een warmtenet. Dit net zorgt ervoor dat er straks geen gas meer nodig is voor verwarming van, en warm water in woningen. De warmte voor het warmtenet komt van twee kanten. De Rotterdamse haven levert de restwarmte van de industrie, en een warmwaterbron bij de TU Delft levert aardwarmte. Voor de aardwarmte wordt water van zo’n 70 tot 80 graden omhoog gepompt.

Bij Vidomes bereiden we ons voor op de komst van het warmtenet. Als eerste zijn de Sterflats aan de beurt. Deze flats uit 1972 tellen elk 126 woningen.

Asbest verwijderen voor leidingwerk

De voorbereidingen begonnen in april. Als eerste hebben we op alle verdiepingen het asbest uit de technische ruimten naast de lift verwijderd. De verwijdering gebeurde via ‘Mini Containment’. Door deze nieuwe werkwijze konden we asbest weghalen zonder dat we hele ruimtes moesten afsluiten. Dat scheelde heel wat overlast voor de bewoners. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Roessen & Roessen Asbestsanering B.V.

De asbestplaten maken plaats voor een nieuwe (houten) plaat met uitsparingen voor leidingwerk. Deze zijn nodig voor het nieuwe centrale verwarmingssysteem.

Van een naar twee pijpen

Als vervolgstap passen we in de drie Sterflats de verwarmingsinstallatie aan. Om te beginnen in de flat aan de Diepenbrockstraat. In deze 126 woningen zit nu nog een ‘eenpijps systeem’. Dit buizensysteem vraagt om een hoge waterdruk, doorstroomsnelheid en aanvoertemperatuur. Het warmtenet werkt echter met een lagere waterdruk, snelheid en temperatuur. Willen we hetzelfde warmtecomfort bieden, dan kan dat alleen met een tweepijps systeem. Wat houdt de aanpassing precies in?

  • De plintleidingen die de woningen nu verwarmen, halen we weg. In plaats daarvan brengen we in de woningen een tweepijps systeem aan en vervangen we alle radiatoren.
  • Een zogenaamde ‘afleverset’ zorgt straks niet alleen voor de verwarming van de radiatoren, maar regelt ook het warm water in de keuken en badkamer. Deze set vervangt de energieslurpende boiler.
  • Elke woning krijgt een eigen energiemeter. Die meet precies hoeveel warmte (en warm water) bewoners zelf gebruiken.

Aannemer Bonarius is gestart met de werkzaamheden. We verwachten dat de werkzaamheden einde dit jaar klaar zijn. In 2023 en 2024 bereiden we de overige 252 woningen voor op het warmtenet.

Van het gas af

Als het warmtenet in de wijk over een paar jaar klaar is, komt de warmte niet meer van de cv-ketels maar vanuit dit net. Goed nieuws voor de bewoners: bij de omschakeling van cv-ketel naar warmtenet zijn er geen extra werkzaamheden in de woningen meer nodig.