Woonnet Haaglanden maakt invullen inkomen makkelijker

Wie een woning vindt via Woonnet Haaglanden, moet zijn inkomen opgeven. Met de nieuwe digitale inkomenstoets gaat dat makkelijk. Die haalt de inkomensgegevens snel en veilig op van MijnOverheid.

Net als alle corporaties in Nederland willen ook de corporaties in de regio Haaglanden graag dat hun schaarse huurwoningen gaan naar mensen die ze echt nodig hebben. Daarom hebben de corporaties van Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) de digitale inkomenstoets bedacht. Daarmee kunnen woningzoekenden hun inkomensgegevens automatisch laten invullen. De digitale toets voorkomt invulfouten en fraude, en zorgt ervoor dat corporaties de woningen eerlijker kunnen toewijzen.

Goed voor woningzoekende en verhuurmedewerkers

De digitale inkomenstoets is een fijne hulp voor woningzoekenden. Zij zijn er zeker van dat hun inkomen juist en echt is. Bovendien hoeven ze geen documenten met inkomensgegevens meer te uploaden. Medewerkers van de woningcorporaties zijn er ook blij mee: zij zijn er zeker van dat het inkomen klopt.

Als het aan de corporaties in Haaglanden ligt, is het straks via Woonnet Haaglanden mogelijk om nog meer informatie automatisch op te halen. Dat scheelt veel invulwerk voor de woningzoekende en veel administratief gedoe voor corporatiemedewerkers.

Bescherming persoonsgegevens

Blijft er nog wel een belangrijke vraag over: mag je zomaar de inkomensgegevens automatisch laten ophalen? Voor Haaglanden is dit nu juridisch tijdelijk geregeld, maar halverwege dit jaar komt minister De Jonge met een wetsvoorstel om dit in één keer goed te regelen. Zo kunnen ook andere corporaties gebruikmaken van de digitale inkomenstoets.

Goed om te weten: wie de inkomensgegevens niet digitaal kan of wil ophalen, mag de inkomensgegevens nog steeds zelf invoeren. Wel zijn er dan documenten nodig die laten zien wat het inkomen is.