Alle aandacht voor nieuwe woningen en fijne buurten

Wij zetten ons elke dag in voor fijn en veilig wonen. Door het grote woningtekort in Nederland, en zeker in onze regio, heeft de nieuwbouw van woningen onze volle aandacht. Daarmee helpen we niet alleen woningzoekenden, maar ook huurders die graag willen verhuizen. Ook vinden we het belangrijk dat u prettig woont in een fijne en veilige buurt. Graag neem ik u mee in wat we doen voor meer woningen en betere buurten.

Nieuwbouwwoningen zijn ook voor huurders bedoeld

Met een groot tekort aan woningen in onze regio, is nieuwbouw meer dan nodig. Vidomes draagt daar graag een belangrijk steentje aan bij. Tot 2030 bouwen we samen met alle woningcorporaties in de regio Haaglanden 21.000 sociale huurwoningen en 4.000 middenhuurwoningen. We zijn daarmee  bezig, maar het moet wat mij betreft sneller in deze wooncrisis.

Bij nieuwbouw denkt u misschien aan woningen voor mensen die nog geen woning hebben. Dat snap ik. De wooncrisis gaat ook over gezinnen die nu te klein wonen, over stellen die het krijgen van kinderen door ruimtegebrek uitstellen en over ouderen die slecht ter been zijn en niet naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen. Wij zien nieuwbouw óók als kans voor diegenen die een sociale huurwoning zoeken die beter bij hen past. Bijvoorbeeld een senior die naar een seniorenwoning verhuist, laat vaak een grotere woning achter. Daarmee helpen we dan graag weer een gezin.

Fijn wonen in een veilige en prettige buurt

Behalve een passende woning, bepaalt ook een fijne en veilige woonomgeving of u als huurder ‘goed zit’. In vrijwel alle wijken waar we woningen hebben, doen we dan ook projecten die de leefbaarheid verbeteren. Tegelijkertijd hebben we ook overal wijkbeheerders, wijkmeesters en gebiedsregisseurs die onze ‘ogen en oren’ in de wijk zijn. Speelt er iets in de wijk? Dan zijn we snel op de hoogte.

Sommige wijken waar we woningen hebben, verdienen onze extra aandacht. In die wijken wonen vaker mensen voor wie het dagelijks leven niet altijd even makkelijk is. Mensen zonder werk, mensen met schulden, mensen die eenzaam zijn of gezondheids- of psychische problemen hebben. Dat zorgt soms ook weer voor verdere problemen in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan vervuiling in de buurt of zelfs criminaliteit .

Samen pakken we het aan

We willen graag dat onze huurders zich ook in deze buurten fijn en veilig voelen. Dat kunnen we niet alleen. Daarom slaan we met onze maatschappelijke partners de handen ineen. Dat doen we met zogenaamde ‘gebiedsaanpakken’. Hierbij werken we nauw samen met partners als de gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, scholen, bewonersorganisaties, bibliotheken, politie en andere corporaties. Voorbeelden van deze aanpakken zijn Wij West in Delft, Sterk voor Noord in Leidschendam-Voorburg en Meer voor Meerzicht in Zoetermeer.

Met elkaar kijken we hoe we problemen kunnen voorkomen of de buurt beter kunnen maken. Neem bijvoorbeeld het project ‘preventie in de praktijk’: met vier partijen ondersteunen we mensen met kwetsbaarheden, zodat zij niet verder in de problemen raken. Een ander voorbeeld is de aanpak van straatafval. Samen met handhaving, groenvoorziening, de afvalophaaldienst en een andere corporatie zorgden we ervoor dat die buurt nu minder last heeft van meeuwen en ratten.

Oog voor elkaar

Niet alleen de samenwerking met partners in de wijk is belangrijk, we kunnen ook niet zonder de betrokkenheid van bewoners. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat veel verschillende mensen met verschillende achtergronden in één buurt fijn met elkaar samen wonen? Bijvoorbeeld met mooie initiatieven zoals de lief-en-leedstraatjes. Dankzij een bijdrage uit de lief-en-leedpot voor bijvoorbeeld een bloemetje, hebben bewoners net even meer aandacht voor elkaar.

Een buurt met betrokken bewoners – en fijn samenwerkende maatschappelijke partners – draagt bij aan een prettig en veilig woon- en leefklimaat.

Groet, 

Jacco Maan