Ons stakeholdersevent: samen stilstaan om te versnellen

Op 8 oktober ontvingen we zo'n 100 partners op ons jaarlijks stakeholdersevent, waarbij alles draaide om het thema In beweging. En beweging was er volop! Zo wist dagvoorzitter Andries Tunru ons letterlijk in beweging te krijgen: á la Nederland in Beweging. Liet spreker Guido Rijnja ons met dilemmalogica anders kijken naar samenwerkingen – zeker wanneer het schuurt. En in workshops pakten we door op thema's die voor onze huurders en de maatschappij belangrijk zijn.

Waarom er meer beweging nodig is

Onze bestuurder Jacco Maan heeft een heldere ambitie: “Er is een wooncrisis en de leefbaarheid staat in bepaalde wijken onder druk. Er gebeurt veel en we doen veel, met resultaat! Toch merken en zien we ook dat we soms niet hard genoeg gaan. Of te veel vanuit onze eigen organisaties denken en werken. Dat moeten we doorbreken, want we hebben elkaar hard nodig voor onze grote opgaven.”

Wat Jacco anders gaat doen met de nieuwe inzichten die hij opdeed tijdens het event? “Eerder in gesprek gaan met bewoners in onze wijken. Dat is belangrijk om goed te begrijpen welke verlangens ze hebben. Zo komen we samen tot oplossingen.”

Een nieuwe bril door dilemmalogica

Ook namen we deze dag samenwerkingspatronen onder de loep. Waarom kunnen samenwerkingen stagneren? Wat doen we als belangen schuren? Guido Rijnja hielp met zijn lezing over dilemmalogica. Een methode met drie belangrijke stappen:

  1. Erkenning: wie doen ertoe en waar verlangen ze naar?
  2. Ordening: wat scheidt en wat bindt ons?
  3. Perspectief: wat hebben we nodig om in beweging te komen?

Onze nieuwe bestuurder Aniel Ramawadh is enthousiast over deze methode. “Mooi inzicht om eerst contact te leggen, dan afspraken te maken en vervolgens samen te ontdekken wie wat nodig heeft. Dit helpt ons bij maatschappelijke opgaven, waarbij we meer vanuit het gezamenlijk belang moeten denken. Dus: samen zoeken naar werkbare oplossingen voor álle partijen. En dat betekent ook dat je soms moet accepteren dat iets suboptimaal is voor je eigen organisatie. Het is een kwestie van vertrouwen.”

Van een paneldiscussie tot speeddaten

Tijdens de paneldiscussie met Gijs van Malsen (wethouder gemeente Rijswijk), Carmen Sjardijn (programmadirecteur van Wij-West) en Riet Middelhoek (voorzitter van onze Huurdersraad) ontstonden interessante gesprekken. Over hoe je elkaar kunt helpen, doorbraken mogelijk maakt, grenzen en rechtmatigheid versus doelmatigheid. Na deze bewegingen in het denken, pakten de partners door op thema's in workshops.

  • Zo leerden stakeholders elkaar beter kennen tijdens het speeddaten in de workshop De weg naar een warmtenet. Conclusies waren:
    • Leer elkaar eerst kennen als je begint met een warmtenet in plaats van dat je meteen de techniek induikt.
    • Betrek huurders vroeg bij je plannen, want dat levert een betrokken omgeving op.
  • De voorbereidingstijd van nieuwbouw verkorten van 6 jaar naar 2 jaar: in de workshop Parallel plannen leerden stakeholders dat dit kan! Als de urgentie hoog genoeg is én als je samen problemen wilt oplossen. Daarvoor heb je een betrokken team, bestuurlijk mandaat en een goede planning nodig.
  • Huurders vertelden aan de deelnemers van de workshop de Kracht van de huurder hoe zij bewonersinitiatieven opzetten. En als wij goed luisteren waar het verlangen ligt en hen steunen met advies, kunnen we de kracht van de huurder nog meer benutten.
  • In de workshop Zorgzame wijk werden deelnemers uitgedaagd om na te denken over de samenwerking tussen de partijen. Is er een doorleefde gezamenlijke ambitie? Kennen we elkaars belangen? En hoe versterken we de samenwerking?

Stilstaan bij de nieuwe bewegingen

Andries Tunru sloot de middag af met een ludieke rap, om stil te staan bij bewegingen om samen te versnellen. ‘Dat nemen we mee’, ‘Onze jurist zegt dat het niet kan’ en ‘We hebben te weinig budget' zijn uitspraken die de aanwezigen liever niet meer horen. Waar ze wél voor gaan? Vroeg oplossen in plaats van alleen vroeg signaleren, méér communicatie met bewoners, elkaar helpen, erkenning geven en gewoon dóén.

Was u bij dit event? Bedankt voor alle inspiratie en tot snel!